Moja mentorica pomogla mi je rasti tehnički, ali i u životnom smislu

Foto: mentoringbyte.com

Moja mentorica pomogla mi je rasti tehnički, ali i u životnom smislu

Moje mentoring iskustvo započelo je na sljedeći način... Prošle godine bila sam na Photomathovom eventu Girls in ICT na kojem je moja mentorica Andrea sudjelovala na panelu te spomenula Mentoring Byte.

Željela sam promijeniti posao i otići iz IT odjela jedne financijske institucije u kojoj sam radila kao poslovni analitičar i upustiti se u nešto sasvim novo - izrada web aplikacija. No, unatoč želji, još sam se nećkala je li to ispravna odluka ili ne. Sjetila sam se Mentoring Bytea kao moguću pomoć, no nisam znala kojeg točno mentora izabrati. Svejedno sam se odlučila prijaviti. U svojoj prijavi opisala sam cijelu svoju situaciju, oko čega točno trebam mentora te poslala svoj CV i zamolila da mi pronađu nekoga tko bi mi mogao pomoći.
Tako sam upoznala Andreu.

Iako smo na početku za cilj definirale web aplikaciju na kojoj bismo radile, naš je mentoring ubrzo promijenio smjer te je aplikacija pala u drugi plan. Moja mentorica me najprije posavjetovala oko izbora ostati u financijskoj instituciji ili otići. Rekla mi je da napravim što god da ja osjećam da je ispravno i da će onda biti uz mene. Do tada sam radila u Pythonu i SQL-u te nisam imala nikakvog iskustva s web aplikacijama. Ispostavilo se da mi je Andrea na kraju bila jedina pomoć i oslonac, moja sigurna luka.

Andrea mi je pomogla u tehničkom smislu, najviše oko snalaženja na novom radnom mjestu - odakle krenuti, što pitati te interpretacije samog koda. Izdvojila je svoje slobodno vrijeme kako bi zajedno sa mnom čitala kod koji sam naslijedila, odgovarala na moja pitanja i usmjerila me što još dodatno trebam proučiti.

S vremenom sam shvatila da usprkos velikoj želji da se bavim razvojem web aplikacije, ipak se ne vidim u toj novoj firmi, Andrea je opet tu bila uz mene te me podržala u mojoj odluci oko pronalaženja novog posla. Od nje sam dobila i korisne savjete nakon odluke o otkazu - kako se ne prepustiti emocijama i predati već iskoristiti vrijeme do odlaska kako bih što više naučila.

Istaknula bih da mi je osim pomoći u tehničkom smislu Andrea pomogla u životnom smislu. Podržala je sve moje odluke te sam zahvaljujući njezinim savjetima u obje firme otišla nalijep način, ostala dobra s kolegama i ostavila otvorena vrata za buduće suradnje.

Našao se tu pokoji i ljubavni savjet :)

Svaki moj izbor, svaku moju odluku, moja mentorica je uvijek podržala. Kad bih zaglibila, usmjerila me na pravi put. Pomogla mi je rasti u tehničkom, ali i u životnom smislu. Mislim da Andrea nije ni svjesna koliko mi je pomogla. Uvijek je bila tu uz mene te sam ovim mentoring programom dobila životnu mentoricu i životnog prijatelja.

S vremena na vrijeme svima nam je potreban mentor u nekom pogledu te bih svima preporučila Mentoring Byte program u kojem ćete dobiti mentora za život :)

Autor: Matea Marinić

Članak by Mentoring Byte

Mentoring Byte

Mentoring Byte pokrenule su Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško, četiri žene s dugogodišnjim iskustvom u IT industriji.

Kako njih 4 razvijaju svoje karijere upravo unutar IT-ja, prirodno je bilo da i žele učiniti nešto u toj industriji.

IT je izrazito kompetitivna i brza industrija i ponekad je teško držati korak s novim tehnologijama i trendovima, što može rezultirati osjećajem neadekvatnosti.

Mentoring Byte je stvoren kao odgovor na ovaj problem. Ukratko - Mentoring Byte je volonterska inicijativa kojoj je cilj osnaženje lokalne IT zajednice kroz međusobno pomaganje i dijeljenje znanja putem ovog besplatnog i volonterskog mentorskog programa.

Više o Mentoring Byte-u na www.mentoringbyte.com

Srijeda, 08.05.2024. / Matea Marinić