Medicinska sestra iz Njemačke poručuje: Ne vraćam se u Hrvatsku. Doslovno su mi rekli da sam im jackpot!

Foto: Društvene mreže / Autor: Sanja Domazet/Facebook

Medicinska sestra iz Njemačke poručuje: Ne vraćam se u Hrvatsku. Doslovno su mi rekli da sam im jackpot!

Medicinska sestra Sanja Domazet svoju je osječku adresu zamijenila onom u njemačkom Münchenu. Ove jeseni bit će već pune dvije godine kako se odselila.

Kaže - nije požalila zbog toga. Posao je mogla birati, a već na razgovoru su je pitali: 'Možete li početi raditi sutra?' U razgovoru za tportal otkriva koliko je dugo tražila radno mjesto, razlikuje li se i koliko posao u Njemačkoj od onog u Hrvatskoj, ali i koliko su medicinske sestre ondje plaćene i tražene.

'Iskreno, nemam se namjeru vratiti u Hrvatsku', otvoreno za tportal započinje razgovor medicinska sestra Sanja Domazet iz Osijeka. U jesen 2017. odselila se u Njemačku.

'Opis posla mi je isti. Rekla bih da ne radim ništa više nego što sam radila u osječkom KBC-u. Naporno je zbog jezika, ali i različitih nacionalnosti pacijenata koji se nalaze na odjelu jer ne radim isključivo s njemačkim, nego s pacijentima iz cijelog svijeta. To su druge kulture, drugačije se ispoljavaju oboljenja. Ne reagiraju jednako pacijenti iz Njemačke i, primjerice, Sirije. Svakodnevno ste uključeni u četiri različite kulture, a da biste razumjeli pacijente, morate poznavati način života u sredinama iz kojih dolaze kako biste ušli u komunikaciju s njima. Pacijent iz Iraka ne prihvaća lako komunikaciju s medicinskom sestrom kao što će s medicinskim tehničarom. Istovremeno je to opterećenje, ali i izazov', kaže ova medicinska sestra koja je otišla u Njemačku s dječje psihijatrije Kliničkog bolničkog centra Osijek. U njemu je provela 13 godina.

Sada radi u državnoj klinici u Münchenu, na akutnoj psihijatriji za odrasle. Prednost je, navodi ona, to što je u startu znala njemački jezik pa je odmah počela raditi u struci. Zbog toga joj je bilo lakše izabrati posao, za razliku od hrvatskih kolegica koje su se odlučile na sličan iskorak, ali ne govore njemački.

Od same ideje o preseljenju i odlasku iz Hrvatske pa do realizacije, kaže, nije prošlo ni pola godine. Odluka je pala u ožujku 2017., u svibnju je pronašla agenciju za zapošljavanje putem interneta, u lipnju je poslala svoje papire, a krajem tog mjeseca javile su joj se tri klinike s ponudama za posao.

U Hrvatskoj joj je, kaže, postalo neizdrživo. Opterećeni su bili kreditom u švicarcima i zamjeralo joj se što radi dodatni posao uzdržavajući jednu staricu.

Već kad je stigla u Njemačku, bila je fascinirana. Medicinske sestre ondje su jako tražene.

'Pokazala sam im se kao dobar radnik, netko tko ima iskustva, što oni jako cijene i traže. Sa mnom nisu imali nikakvog dodatnog posla jer sam uletjela na odjel koji poznajem. Nije bilo posebnog uhodavanja. Doslovno su mi rekli da sam im jackpot', zadovoljna je ova medicinska sestra, objašnjavajući da u Njemačkoj ima nešto kraću tjednu satnicu od one u Hrvatskoj.

'Najsretnija bih bila kada bih ovdje mogla prebaciti neke ljude. Nedostaju mi kolegice s posla s kojima sam ostala u kontaktu i redovito se čujemo. Imala sam jako dobar tim u Osijeku. Bilo mi je teško otići, plakala sam. I kolegicama je bilo žao. No ne planiram se vratiti', ponavlja za kraj ova medicinska sestra.


Ostatak članka pročitajte na: tportal.hr

Ponedjeljak, 20.05.2019.