McDonald's će koristiti umjetnu inteligenciju za automatsku prilagodbu drive-thru menija

McDonald's će koristiti umjetnu inteligenciju za automatsku prilagodbu drive-thru menija

McDonald's će u bliskoj budućnosti koristiti umjetnu inteligenciju kako bi poboljšao “drive-thru” sustav koji ima, tako da poboljša prodaju proizvoda te se zbog takve strategije odlučio potrošiti 300 milijuna američkih dolara. Naime, američka kompanija kupila je za toliko novca startup Dynamic Yield i uvjerena je da s njime dobiva jedan snažan vjetar u leđa.

Jer, prema viđenom kroz testove u nekoliko svojih restorana prošle godine, bilježe se pozitivni rezultati pa će kroz naredna tri mjeseca mogućnosti novih prilagođenih jelovnika biti moguća na više od tisuću lokacija, a vrlo brzo nakon toga obuhvatit će se svih 14 tisuća restorana u Sjedinjenim Američkim Državama pa krenuti širiti u ostatak svijeta.

Ono što McDonald's dobiva jest strojno učenje unutar umjetne inteligencije koju nudi Dynamic Yield, koje prikuplja podatke o vremenskoj prognozi, periodu u danu, lokalnim događajima, prometu, obližnjim prometnicama, zabilježenoj povijesti prodaje proizvoda, popularnim proizvodima i čak onome što pojedinac koji koristi McDonald's aplikaciju naručuje... Uz sve te podatke korisniku se pred očima pojavljuje zaslon s posebnim jelovnikom, koji sugerira što naručiti.

Primjerice, ako je vruće, nudi se u prvom redu nešto osvježavajuće i hladno, kao sokovi ili sladoledi. Ako je jutro, kava i proizvodi vezani uz doručak bit će u prvom planu. Ako je petak, u katoličkim područjima proizvodi od ribe bit će u prvom planu, kao što će se na sličan način jelovnik "ponašati" i u slučaju drugih blagdana, praznika i slično...

Osim uvrštavanja umjetne inteligencije u "drive-thru", McDonald's planira isto sa svojom aplikacijom i "kioscima" za samostalno naručivanje proizvoda.

Također, ono što je zanimljivo, Dynamic Yield nastavit će poslovati kao neovisna kompanija, što znači da nastavlja rad s klijentima kao Ikea, Sephora i Urban Outfitters.

Vijest je prenesena sa portala ictbusiness.info

Srijeda, 03.04.2019. / Marko Perić, Dražen Tomić, ictbusiness.info