Krivo ste koristili slobodno vrijeme, a ovo je najveća greška koju ste radili

Krivo ste koristili slobodno vrijeme, a ovo je najveća greška koju ste radili

Iako je sve više onih koji se žale zbog pritiska na poslu i jedva čekaju odmor, ne koriste svi tu mogućnost u potpunosti. Naime, mnogi ne iskoriste sve slobodne dane koje godišnje imaju kako bi se odmorili od posla, piše Forbes.

Prema istraživanjima, u 2018. godini zaposlenici u Americi nisu iskoristili u prosjeku 6,5 slobodnih dana, što znači da su poklonili svom poslodavcu čak 570 dolara u svom vremenu.

Ali ne radi se samo o novcu – sve je više dokaza da je odlazak na odmor dobar za vaše sveukupno zdravlje.

Prema istraživanju U. S. Travel Associationa, Amerikanci su u 2018. potratili 768 milijuna dana plaćenog odsustva, od čega je čak 236 milijuna dana nepovratno izgubljeno. Naime, većina poslodavaca dopušta zaposlenicima iskoristiti slobodne dane samo do određenog roka, a ako se to ne dogodi, oni se ne mogu koristiti kasnije.

U roku od godine dana broj neiskorištenih slobodnih dana skočio je za devet posto. Čak i ako su zaposlenici bili u situaciji da mogu ići na odmor zahvaljujući broju slobodnih dana koje imaju, događalo se da neke od njih ne iskoriste, nesvjesni da imaju pravo na njih.

Situacija nije mnogo drugačija ni kod nas, a kako ne biste sebi oduzimali vlastito slobodno vrijeme, najbolje bi bilo napraviti plan unaprijed, na kalendaru obilježiti dane tijekom kojih biste željeli ići na odmor i tada biti slobodni.

Ispostavilo se da je 56 posto zaposlenika koji su planirali svoj odmor putovalo negdje u posljednjih šest mjeseci, dok se samo 36 posto onih koji nisu planirali put unaprijed moglo pohvaliti time. Nažalost, skoro četvrtina (23 posto) onih koji nisu napravili plan, nije nigdje putovala tijekom odmora u posljednje dvije godine.

Ovu i slične vijesti pronađite na portalu index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 29.05.2020.