Koliko su Hrvati sretni? Hrvatska uspjela skočiti sa 75. na 23. mjesto na ljestvici sreće

Koliko su Hrvati sretni? Hrvatska uspjela skočiti sa 75. na 23. mjesto na ljestvici sreće

Hrvatska se dosad nije mogla pohvaliti rangom na ljestvicama sreće, ali u godini pandemije, čini se, doživjela je pravo proviđenje.

Deveto izvješće UN-a The World Happiness Report, koje rade vanjski eksperti (među kojima su John F. Halliwell, Richard Layard i Jeffrey D. Sachs), pokazuje da je među 95 zemalja Hrvatska lani zauzela 23. mjesto, a u razdoblju 2017.-2019. bila je na 61. mjestu, piše novac.hr.

U prethodnom izvješću, iz 2019. godine, koje je bilo šire i obuhvaćalo je 156 zemalja, Hrvatska je bila je 75. mjestu. Taj podatak, koji upućuje na 'nalet sreće' u 2020. godini, čini se toliko nestvarnim da ga je Zoran Šprajc iskoristio u svojoj emisiji RTL Direkt tek da bi, u prepoznatljivom stilu, ukazao na to kako smiješni mogu biti ti pokazatelji.

Što je to Hrvatsku izdiglo na ljestvici sreće u godini tako teškoj za cijeli svijet? U opsežnom istraživanju koje se temelji na Gallupovoj anketi, prošla je godina donijela promjenu utoliko što su se pitanja postavljala putem telefona umjesto licem u lice (prije se tako razgovaralo u tri četvrtine zemalja). Iako je to razlog za oprez pri tumačenju rezultata, autori vjeruju da nije utjecalo na ukupni poredak jer su telefonske ankete bliske većini zemalja.

Rezultati upitnika koji se odnose na procjenu života, njegove pozitivne (smijeh i užitak) i negativne (zabrinutost, tuga) sastojke, upućuju da su pri vrhu one zemlje kojima je najviše pala učestalost negativnih emocija. Iako izvješće ne daje objašnjenje zašto se percepcija sreće u Hrvatskoj promijenila više nego i u jednoj drugoj zemlji, brojevi pokazuju da je bilo znatno više pozitivnih i znatno manje negativnih emocija, unatoč pandemiji i potresu.


Izvor: Portal novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 29.03.2021.