Koliko softver developera ima na svijetu?

Koliko softver developera ima na svijetu?

Softver je danas svuda oko nas i njegov razvoj vještina koja se itekako vrednuje i traži na svakom koraku razvijenog dijela svijeta, što nas dovodi do pitanja o brojci softverskih developera diljema svijeta. Koliko njih stoji iza rješenja koja spajaju milijarde ljudi i oko devet bilijuna uređaja?

Odgovor na to nudi Gartner u svom najnovijem izvještaju i prema njemu, developera je 23 milijuna diljem svijeta, s tim da bi ih do 2023. godine trebalo biti 27,7 milijuna. Najviše ih je u Sjedinjenim Američkim Državama, najveći rast na godišnjoj razini je u Kini, a riječ je o šest do osam posto. No, do 2023. će Indija imati najviše developera u cijelom svijetu.

Ako pak seciramo sve developere u IT sektoru, 42 posto otpada na striktno developere, 33 posto na IT profesionalce, sedam posto na cyber stručnjake, šest posto na testere softvera, četiri postoa na DBA i vodeće pozicije. Ali, ako se gleda šira slika, u svijetu je oko 40 milijuna softverskih developera, no 23 milijuna ih je registrirano kroz posao kojim se bave.

Na svjetskoj razini, brojka developera nastavit će na godišnjoj razini rasti od pet do sedam posto, što je potrebno s obzirom na brojku uređaja koji se oslanjaju na softverska rješenja. Time će se IT potrošnja na godišnjoj razini dodatno povećavati i biti iznad prošlogodišnje od 3,8 bilijuna američkih dolara na svjetskoj razini.

Iz industrijske perspektive, najveći IT rashodi će se naći u diskretnoj proizvodnji , bankarstvu i telekomunikacijama gdje se očekuje udio od 8 posto od ukupne prognozirane IT potrošnje. Najbrže rastuća vertikalna industrija tijekom 2015-2019 prognoziranog razdoblja bit će zdravstvo, s petogodišnjom stopom rasta od 5,5 posto.

U odnosu na veličinu poduzeća, više od 40 posto ukupne IT potrošnje će doći iz vrlo velikih poduzeća, dok će mala poduzeća zauzeti udio od jedne četvrtine sveukupne IT potrošnje tijekom prognoziranog razdoblja. Srednja i velika poduzeća imat će CAGRs od 4,4 posto i 4,8 posto. Softver potrošnja će biti najbrže rastući segment potrošnje na tržištu s udjelom sa stopom od 6,7 posto.

I ta rečenica je zapravo najzanimljivija za ovu priču o softverskim developerima...

 

 

Članak je preuzet s ictbusiness.info.

Petak, 05.04.2019. / Marko Perić, ictbusiness.info