Karadža: Ideja je krenula iz dosade te želje za rješavanjem problema

Karadža: Ideja je krenula iz dosade te želje za rješavanjem problema
Tvrtka Cyclops UI razvila je alat Cyclops, namijenjen developerima koji koriste platformu Kubernetes za upravljanje aplikacijama. No, prvo valja pojasniti što je Kubernetes i kakvu ulogu ima u IT svijetu. Kada programer napiše svoju aplikaciju, mora je pokrenuti na nekom serveru, bilo da je to u oblaku ili na lokalnom računalu. To zahtijeva komunikaciju s tim serverom i onda dolazi do izražaja platforma Kubernetes koja olakšava taj proces. Kubernetes omogućuje lakše skaliranje i održavanje aplikacije, čime se osigurava da je uvijek dostupna, istaknuo je za PoslovniFM Juraj Karadža, suosnivač i direktor tvrtke Cyclops UI.

– Glavni izazovi s kojima se tvrtke suočavaju prilikom korištenja Kubernetesa uključuju trening i onboarding developera na Kubernetes te kompleksnost same konfiguracije. Svaka aplikacija u Kubernetesu mora imati svoju konfiguracijsku datoteku, koja može biti dugotrajna i složena. Razvojni timovi često se bore s pisanjem konfiguracija koje nisu napisane u programskom jeziku koji koriste za izgradnju aplikacije. Tu onda na scenu stupa naš alat, pojašnjava Karadža. Dodaje da Cyclops alat nastoji riješiti te probleme pružanjem intuitivnog sučelja koje olakšava upravljanje Kubernetesom i smanjuje vrijeme potrebno za učenje i rukovanje tom tehnologijom.

– Cilj nam je ponuditi rješenje koje će olakšati rad developera i omogućiti tvrtkama da iskoriste prednosti Kubernetesa bez potrebe za dubokim poznavanjem same tehnologije spomenute platforme. Ujedno, time se postiže brža korist od korištenja Kubernetesa, tvrtke mogu optimizirati proces razvoja aplikacija i smanjiti troškove obuke za svoje developere, poručuje Karadža. Cjelovit i inspirativan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

– Trenutačno, Cyclops UI nudi open source verziju koja je besplatna. Tvrtka planira u budućnosti i dalje nuditi Cyclops kao besplatno otvoreno rješenje, ali s mogućnošću monetizacije kroz premium verziju alata. Premium verzija sadržavat će dodatne značajke i pružati tehničku podršku i pomoć pri integraciji u sustav. Takav model naplate bit će u obliku mjesečne pretplate, pružajući tvrtkama fleksibilnost u korištenju alata prema njihovim potrebama. Otvoreni kod omogućuje transparentnost i zajednički razvoj, dok se premium verzija fokusira na dodatnu vrijednost i podršku za korisnike koji su spremni platiti za napredne značajke i usluge, ističe.

– U tri mjeseca imamo 500-ak preuzimanja. Većinom su to developeri koji su nas otkrili putem naših meetupova, blogova ili pretraživanjem na internetu. Posebno smo zadovoljni činjenicom da su mnogi korisnici aktivno komunicirali s nama nakon što su isprobali alat, pružajući povratne informacije i sugestije za poboljšanja. To jasno ukazuje na interes i želju za korištenjem našeg proizvoda. Reakcije su uglavnom pozitivne, što nas dodatno motivira. Većina povratnih informacija koje smo primili bila je iznimno podržavajuća, što nam daje dodatno samopouzdanje u naš rad, navodi Karadža.

Finacira ih trenutno Fil Rouge Capital, investicijski fond rizičnog kapitala, a planiraju što prije izgraditi verziju koju možemo monetizirati. Ta verzija će, kaže, sadržavati dodatne značajke u odnosu na besplatnu verziju, te se nadamo da ćemo je moći ponuditi prvim korisnicima u narednih nekoliko mjeseci.

– Početak našeg projekta bio je jednostavan: dosada i želja za rješavanjem problema. Kao osnivači, Petar Cvitanović i ja, suočili smo se s kompleksnošću Kubernetesa i shvatili da većina ljudi ima slična iskustva, naime spominjanje Kubernetesa izaziva zbunjenost i nesigurnost. Iz tih početaka proizašla je naša priča o razvoju alata, kazao je na kraju razgovora za PoslovniFM Juraj Karadža.

Ovaj i slične intervjue pronađite na poslovni.FM

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Ponedjeljak, 18.03.2024. / poslovnifm.com