JavaScript je i u 2022. bio najpopularniji programski jezik

JavaScript je i u 2022. bio najpopularniji programski jezik

GitHub je u Octoverse izvješću za 2022. otkrio kojim su se programskim jezikom korisnici njegove platforme najviše služili kroz posljednjih 12 mjeseci. A ima ih 94 milijuna, odnosno, 27 posto više nego u 2021. pa je lako za zaključiti da je uzorak iznimno dobar za određivanje popularnosti općenito.

Ukupno, programeri su se koristili s gotovo 500 primarnih jezika na GitHubu, a to je uvijek najbolji pokazatelj u kojem smjeru softver ide i koji je najrašireniji među njima. Jasno je, mnogi rade na više jezika, ali uvijek je jedan primarni.

A prema tim podacima, još uvijek je na vrhu JavaScript, baš kao i prošle godine. A tad je i sve bilo isto za drugo, treće, četvrto i peto mjesto, koje zauzimaju redom Python, Java, TypeScript i C#. Na šestom je mjestu C++, ispred prošlogodišnjeg šestog, a sad sedmog, PHP-a. Shell je osmi, C deveti i Ruby deseti.

Hashicorp Configuration Language (HCL) je pak s 56,1 posto rasta po pitanju njegova korištenja uvjerljivo prvo na GitHubu. Rust je porastao za 50,5 posto, TypeScript za 37,8 posto, Lua za 34,2 posto, Go za 28,3 posto, Shell za 27,7 posto, Makefile 23,7 posto, Kotlin 22,9 posto i Python 22,5 posto kao deseti.

Tiobe je nedavno imao sličnu listu, ali bazira se na radu programera općenito, ne samo GitHubu. Python je prvi, a potom dolaze C, C++, Java, C#, Visual Basic, JavaScript, SQL, Assembly i PHP.

Istovremeno, Pypl ima Javu na prvom mjestu. Ali, samo zato što rezultat bazira po tome koliko često se na Googleu pretražuju tutoriali za određeni programski jezik.

Zbog svih ovih analiza, Analytic Insight je napravio listu programskih jezika koje se najviše isplati poznavati u idućoj godini, kako bi svi uključeni znali što im se najviše isplati. Pritom, ponovno je na vrhu Python, iza kojeg dolaze Java, JavaScript, C#, C, C++, PHP, R, TypeScript, Objective-C i Swift.

Ovu i slične vijesti pronađite na ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 20.06.2023. / ictbusiness.info