Japanski premijer želi iskorijeniti pečate

Japanski premijer želi iskorijeniti pečate

Novi japanski premijer proglasio je rat malenom pečatu poznatom kao hanko

Iako se država često smatra futurističkim tehnološkim rajem, japanska poslovna i upravna birokracija teško su ovisne o papirnatim dokumentima, a njih se verificira pečatom.

Hanko su pečati koji se koriste za sve od dostavnica do smrtovnica. Postali su problem kad se u vrijeme pandemije shvatilo da mnogi Japanci ne mogu raditi od kuće jer su morali fizički pečatirati dokumente u uredu.

Novi premijer Yoshihide Suga želi digitalizirati zemlju, ali suočio se s velikim 'otporom' pečata, kojih ima od plastičnih, koji se masovno proizvode, do rukom ugraviranih i vrlo cijenjenih drvenih koji se koriste za posebne prigode.

Majstor izrade pečata Takahiro Makino mukotrpno gravira mijaturna slova i znakove, ime osobe ili tvrtke, u svaki unikatni primjerak koji izradi. Čvrsti ručno izrađeni pečati poput njegova koštaju nekoliko stotina dolara i roditelji ih često poklanjaju djeci kad postanu punoljetna. Znak je to da postaju odgovorni odrasli.

Svaki unikatni pečat registrira se u gradskoj vijećnici i može se provjeriti njegova autentičnost na dokumentima.

Za svakodnevno pečatiranje ljudi se koriste manjim, jeftinim pečatima koji se masovno proizvode. Pečatiranje je često ključan dio svakodnevne rutine uredskog radnika. To je upravo ono što Suga želi iskorijeniti.

- Inzistirat ću na tome da se pečati ne koriste za administrativne postupke, osim ako to nije apsolutno opravdano, rekao je.

Primjere pretjerane upotrebe nije teško pronaći pa je tako ministar uprave Taro Kono pokazao dokument s više od 40 pečata različitih dužnosnika.

Pečati se ponekad traže i za digitalne transakcije. Jednom su me tražili da stavim pečat na prazan papir, skeniram ga i prikačim na račun za struju, smije se građanka Sayuri Wataya.

Vladin plan je već urodio nekim plodom pa je tako japanska policija objavila da više neće zahtijevati obavezno pečatiranje 'običnih' dokumenata. Tvrtka Hitachi najavila je, pak, da ukida hanko u unutarnjoj komunikaciji.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala HRTa.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 17.11.2020. / vijesti.hrt.hr