Grgur Gabrek posao je pretvorio u hobi, odnosno hobi u posao

Grgur Gabrek posao je pretvorio u hobi, odnosno hobi u posao

Jedan od uspješnijih hrvatskih youtubera na svom se kanalu ne bavi ni modom ni videoigrama nego stolarijom. Procese proizvodnje u svom obiteljskom obrtu u Svetoj Nedelji snima i objavljuje na YouTube kanalu koji ima gotovo 200 tisuća pratitelja.

Grgur Gabrek posao je pretvorio u hobi odnosno hobi u posao. Prve videosadržaje počeo je objavljivati na nagovor brata Gustava i ubrzo dogurao do 17 milijuna pregleda.

- Najteži dio kod svakog videa je doći na ideju. Ideja je 90 posto kompletnog posla, a nakon toga razrada samog projekta više ide u hodu, kaže Grgur Gabrek, zvijezda na YouTubeu.

Tijekom izrade stolarije pale se i kamere. Snima se cijeli proces i potom priprema za objavu. Izrada gitare izazvala je veliki interes.

- Na toj gitari kompletan rad je trajao nekih  150 radnih sati i video je išao nekih 15 minuta.

Njegov rad najviše se prati na zapadu, posebno u Sjevernoj i Južnoj Americi. Osim obitelji u radionici mu pomažu i dvije robotske ruke.

- Pokušavam, dodaje, zadovoljiti cijelu publiku, određen dio voli ručni rad pa onda ne koristim stroj, a ima dosta ljudi koji vole vidjeti tak malo moderniju tehnologiju pa koristim i robota.

Drvo obrađuje i rukama.

- Ovo je ručni rad samo skalpel. to je zapravo trebala biti polica, trebale su biti dvije ruke koje drže staklenu ploču polica za knjige ali nisam imao baš vremena pa je na kraju, kaže, ostala skulptura.

O sebi ne razmišlja kao o YouTube zvijezdi, veseli ga samo to što s pomoću interneta svoje kreacije može podijeliti s ljudima sličnih interesa diljem svijeta, a iduća će, doznajemo, biti bas-gitara.

Video prilog pogledajte na linku.

Srijeda, 29.01.2020. / Josip Gavranović, hrt.hr