Evo koliko bi novaca trebali imati u novčaniku, policija savjetuje građane

Foto: DepositPhotos

Evo koliko bi novaca trebali imati u novčaniku, policija savjetuje građane

U jednom slučaju ukraden je novčanik s dokumentima i bankovnim karticama, pa je lopov zahvaljujući dostupnom PIN-u karticom na bankomatu podigao 1300 eura.

Pošto su zadnjih dana zabilježili nekoliko džepnih krađa, u kojima je četvero građana ostalo bez novca i predmeta ukupne vrijednosti oko 2280 eura, iz primorsko-goranske policije građane su upozorili da budu oprezni u gužvama te čuvaju svoje torbice i novčanike.

Kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, na tržnicama, na gradskim trgovima, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, zdravstvenim ustanovama, na raznim javnim okupljanjima i sličnim mjestima, poručili su policajci.

Naveli su kako su u zadnjih nekoliko dana zabilježili više kaznenih djela džepne krađe čiji su nepoznati počinitelji u trgovini, zdravstvenoj, znanstveno-umjetničkoj ustanovi te u autobusu građanima krali novčanike s osobnim dokumentima, novcem i ostalim predmetima.

U jednom slučaju ukraden je novčanik s dokumentima i bankovnim karticama, pa je lopov zahvaljujući dostupnom PIN-u karticom na bankomatu podigao 1300 eura.

Tim je krađama četvero građana ostalo bez oko 2280 eura u novcu i predmetima.

“Opisani događaji pokazuju kako je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom džepne krađe, a koje se najčešće događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi”, naglašavaju iz policije i napominju kako lopovi mogu biti osobe oba spola te one starije i mlađe.

Uglavnom rade u skupinama – jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi.

U cilju smanjenja ove vrste kriminala, policija građane savjetuje da u novčaniku drže onoliko novaca koliko su planirali potrošiti u kupnji te da u ‘šoping’ ne nose dokumente koji im nisu potrebni (putovnicu, zdravstvenu iskaznicu i slično…).

Ako kupnju obavljaju karticom, dodaju, trebaju se potruditi zapamtiti PIN kako ga ne bi nosili zapisanog sa sobom, u novčaniku ne bi trebali nositi sve vrijednosti, već odvojiti dokumente od novca i staviti iz izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali bez dokumenata.

Ostatak vijesti dostupan je na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: financije, euro, novac
Srijeda, 01.02.2023. / Poslovni dnevnik