Državno plaćanje skraćenog radnog vremena postalo njemački ‘izvozni hit’

Državno plaćanje skraćenog radnog vremena postalo njemački ‘izvozni hit’

Prema mišljenju ekonomista, program je sačuvao većinu kvalificiranih radnika tijekom krize 2008. i 2009. godine.

Alat kojim njemačka vlada namjerava ograničiti otpuštanja u uvjetima ekonomskog poniranja uzrokovanog epidemijom koronavirusom postao je novi „izvozni hit“ najveće europske ekonomije.

Alat se zove „Kurzarbeit“, a radi se o programu tijekom kojeg kompanije suočene s ekonomskom krizom radikalno skraćuju satnicu radnicima ili ih šalju na neplaćeni odmor, a država nadoknađuje veći dio njihove izgubljene zarade.

Konkretno, radi se o isplati 60 posto njihove plaće prije krize, a isplatu provodi „burza rada“, Savezni ured za rad koji isplaćuje i naknade za nezaposlene.

Prema mišljenju Anke Hassel, profesorice javnih politika na berlinskom sveučilištu Hertie, ovaj je program sačuvao većinu kvalificiranih radnika u njemačkim kompanijama tijekom ekonomske krize 2008. i 2009. godine i omogućio tako brzi oporavak njemačkog gospodarstva.

Kako piše Financial Times, vrijednost „Kurzarbeita“ uočile su i ostale europske zemlje. Naslanjajući se na tradiciju države blagostanja, Danska, Švedska i Norveška slijedile su Njemačku u uvođenju velikih subvencija za radnike koji bi u suprotnom bili otpušteni. Sličan program uvodi i Ujedinjeno Kraljevstvo.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 24.03.2020.