Država poduzetnicima uplatila više novaca nego su tražili

Država poduzetnicima uplatila više novaca nego su tražili

Poduzetnici raspravljaju i mogu li koristiti potporu u travnju za radnike koje bi vratili nakon povećanja iznosa pomoći.

– Želim vratiti taj novac. On nije moj. Ali nitko mi se ne javlja u Zavodu za zapošljavanje, nisu mi odgovorili ni na mail – kaže Sanela Kraus Judi, vlasnica osječkog frizerskog salona.

Prijavila je svoju radnicu za pomoć države od 3250 kuna (sada podignuto na 4000 kuna). I već u četvrtak su sjeli novci na račun. Ali ne 3250 kuna, nego dvostruko viši iznos: 6500 kuna.

– Novci su sjeli i za moju radnicu i za mene. Ja sebe uopće nisam prijavila za državnu pomoć jer sam na bolovanju zbog djeteta i već primam naknadu za to, pa ne trebam dobiti i naknadu za očuvanje radnih mjesta – kaže Sanela za 24 sata.

Svoju neobičnu situaciju je objavila u grupi Inicijativa Glas poduzetnika i ispala je da nije jedina kojoj je na račun sjelo više novca nego što je trebalo.

Dosad je za pomoć isplaćeno 440 milijuna kuna, a iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava kažu da je cilj isplatiti svima novac do Uskrsa, a najkasnije do 15. travnja.

Novac se zato isplaćuje i bez ugovora kako bi što prije stigao poduzetnicima, ali to ne znači da neće biti kontrole. Objasnili su da je zato i došlo do grešaka i uplata viška za neke poslodavce.

– Zahvalili bi se svima koji žele vratiti novac jer znaju da su dobili više nego su tražili. Za to nema potrebe, ali neka ostave novac na računu za plaću za travanj. Jer tijekom ovog mjeseca ćemo sa svima potpisati ugovore. Problem više uplate ćemo riješiti prijebojem jer će većina koristiti mjere i za travanj – poručili su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Dakle, svi koji su dobili više novca, dobit će manju uplatu za travanj. Poduzetnici raspravljaju i mogu li koristiti potporu u travnju za radnike koje bi vratili nakon povećanja iznosa pomoći.

Članak je prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 06.04.2020. / www.poslovni.hr