Došla je u Hrvatsku iz Novog Zelanda u potrazi za boljim životom

Došla je u Hrvatsku iz Novog Zelanda u potrazi za boljim životom

Jedna posjeta Hrvatskoj prije gotovo 25 godina promijenila je život Mariji Vučajnk, Novozelanđanki s hrvatskim korijenima.

Tijekom turneje s grupom još početkom devedesetih, tadašnji ministar kulture Božo Biškupić pitao ju je: 'Zašto biste se preselili u Hrvatsku?'. Ona je odgovorila: 'Zbog ljubavi', ne shvaćajući u to vrijeme da će na putovanju susresti svog budućeg supruga, preseliti se s Novog Zelanda u Brezovicu, izvan Zagreba, i odgojiti obitelj u zemlji svojih roditelja. 

Odlučila se preseliti u Hrvatsku. Ova odluka je šokirala njezinu obitelj i prijatelje. Bili su šokirani zbog toga što će se preseliti u poslijeratnu Hrvatsku, iz Novog Zelanda, koji je tada dobivao brojne zahtjeve za izdavanje vize iz Hrvatske. Nakon Domovinskog rata mnogi su tražili svoju budućnost na Novom Zelandu, no unatoč tome, Marija je odlučila krenuti drugim putem, u Hrvatsku. 

'Novozelanđani i Hrvati su vrlo različiti na mnogo načina, prvo, tamo ljudi stavljaju posao na prvo mjesto, ne izlaze tijekom tjedna, predani su radu i zarađivanju novca. Mislim da Hrvati čine sve što mogu da uživaju. Izlasci i druženje nisu isključeni tijekom radnog tjedna. Ako su raspoloženi, zabavit će se u utorak i subotu', kaže Marija.  

Kad je stigla u Hrvatsku, Marija kaže da joj je bilo teško naći posao zbog nedovoljnog poznavanja hrvatskog jezika. Iako je učila jezik tijekom odrastanja sa svojom obitelji, nije bila na zadovoljavajućoj razini, a gramatika joj je bila 'prava noćna mora'. 

Marija, koja je diplomirala na Tehnološkom sveučilištu Auckland, na koncu se zaposlila u međunarodnoj školi u Zagrebu gdje je predavala engleski jezik. Taj je posao otvorio vrata njezinoj trenutnoj profesiji kao pravnik za predstavnika intelektualnog vlasništva. Kaže da je vrlo zadovoljna trenutnim poslom koji se obavlja na engleskom jeziku. 

Marija kaže da je odluka o preseljenju u zemlju svojih predaka definitivno bila prava. 

'Uvijek slušajte svoje srce jer ćete tako najbolje upoznati sebe', kaže Marija, koja je slijedila svoje srce i učinila Hrvatsku svojom kućom.


Ostatak članka pročitajte na: croexpress.eu

 

Četvrtak, 27.06.2019.