Direktor JPMorgana: Naša djeca će raditi 3,5 dana u tjednu

Direktor JPMorgana: Naša djeca će raditi 3,5 dana u tjednu

Mnogi ekonomisti vjeruju da je s razvojem ChatGPT-a ideja o četverodnevnom radnom tjednu vjerojatnija.

Izvršni direktor JPMorgana, najveće američke banke, Jamie Dimon smatra da će sljedeća generacija radnika ići u kancelariju 3,5 dana u sedmici, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (AI), piše Investitor.

Dimon je nedavno govorio o AI koji utječe na radne uvjete, u intervjuu za Bloomberg. Rekao je da AI pomaže da se eliminira neki od dosadnijih odlika radnog dana te da će neki poslovi vjerojatno biti potpuno zamijenjeni tehnologijom.

“Vaša djeca će doživjeti 100 godina i neće imati rak zbog tehnologije i vjerojatno će raditi tri i po dana u tjednu”, rekao je Dimon a Bloomberg.

Usprkos tome što neke uloge zastarijevaju, Dimon vjeruje da će umjetna inteligencija dovesti do poboljšanog kvaliteta života za sljedeću generaciju radnika, donoseći više slobodnog vremena. To će također utjecati na financijsku industriju, utječući na sve aspekte biznisa, rekao je on.

“Svaki pojedinačni proces, dakle, greške, trgovanje, hedging, istraživanje, svaka aplikacija, svaka baza podataka, mogla bi da se primijeni na AI. Dakle, to može biti kao kopilot, možda će i zamijeniti ljude”, rekao je Dimon. Ali je obećao da će JPMorgan “prerasporediti” svakog svog radnika čiji će posao zamijeni AI.

Dimon nije sam u ovakvim predviđanjima, piše Business Insider. Mnogi ekonomisti vjeruju da je s razvojem ChatGPT-a ideja o četverodnevnom radnom tjednu vjerojatnija. ChatGPT može pomoći u zadacima poput pisanja evaluacija, podataka, e-maila i drugih stvari koje bi mogle zamijeniti fizičku radnu snagu.

Kompanije koje su testirale četverodnevni radni tjedan su imale pozitivne rezultate. Radnici su bili sretniji i produktivniji i prijavili su niže razine stresa i izgaranja. Kompanije su čak zabilježile povećanje prihoda jer su radnici bili efikasniji.

Kao rezultat toga, mnogi političari, ekonomisti, radnici i zagovornici mentalnog zdravlja pozdravili su ideju kraćeg radnog tjedna, a pojedine vlade su sprovele testiranje ovog modela.

Ipak, iako ideja o kraćem radnom tjednu zvuči lijepo, neki zaposleni su zabrinuti da će im AI u potpunosti oduzeti posao. Pitanje zamjene radnika umjetnom inteligencijom pojavilo se kada je Udruženje pisaca Amerike stupilo u štrajk.

Goldman Sachs je predvidio da će 300 milijuna poslova s punim radnim vremenom biti “pod utjecajem” umjetne inteligencije, uglavnom u oblastima kao što su tehnologija, financije i pravo. Neće svi ovi poslovi biti potpuno eliminirani, ali postoji velika vjerojatnost da će se način na koji se obavljaju promijeniti.

Zapravo, AI vodi ka stvaranju nekih novih radnih mjesta. JPMorgan je , na primjer, objavio preko 3.600 novih poslova ranije 2023. godine, prema Bloombergu. Dimon čak radi na stvaranju alata, sličnog ChatGPT-u, za pomoć investitorima i klijentima banke.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 05.10.2023. / www.poslovni.hr