Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

Citrix je kroz istraživanje provedeno nad tisuću zaposlenih Britanaca otkrio da bi 75 posto njih pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu.

U prosjeku, ispitanici bi pristali na 14 posto nižu plaću ako bi mogli raditi otkud god žele. Ako pak pogledamo prosječnu godišnju britansku plaću, ona je 41,541 američkih dolara, a rez bi značio da ostaju bez 5815 dolara. Nadalje, njih 27 posto bi pristalo na rez od 15 do 20 posto, a 26 posto i na rez iznad 20 posto godišnje plaće. Oni od 45 do 54 godine starosti su najspremniji za najveće rezove.

Pod "rad na daljinu" podrazumijeva se svaka osoba koja radi od kuće barem honorarno neki posao. A kako se čini, to je sve češći izbor jer mlađe generacije žele fleksibilnost, određenu slobodu i pomicanje granica koje su stvorene u situaciji kad se podrazumijeva fizičko prisustvo. Iz istraživanja je pak vidljivo da se tako nešto sviđa i starijoj generaciji.

Ujedno, radom na daljinu štedi se vrijeme putovanja na posao, samim time i novac koji bi se pritom trošio. Ne samo to, pomaže onima koji žive predaleko da rade ono što možda fizički nikako ne bi mogli baš zbog činjenice da žive predaleko.

Kompanije su svjesne da se zbog pandemije morao načiniti zaokret u razmišljanju pa su u drugoj polovici prošle godine počele postavljati temelje za ono što će uslijediti nakon pandemije. One najveće, redom tehnološke, već su navele da će rad na daljinu ostati i kad pandemija završi. Pritom se ne spominju konkretni rezovi na plaće, ako bi ih uopće bilo.

Ali, obzirom na ovo istraživanje, kao i slična koja je u Sjedinjenim Američkim Državama proveo Gallup, jasno je da zaposleni u velikoj većini slučajeva žele raditi na daljinu, čak ako bi to značilo niža primanja. Naravno, treba naglasiti da su njihova primanja na godišnjoj razini u bruto iznosu.

Ovu i slične vijesti pronađite na ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 10.03.2021. / ictbusiness.info