Biden će danas nazdravljati hrvatskim dingačem i zinfandelom. Radi se o vinima čija je cijena 200 do 300 kuna

Biden će danas nazdravljati hrvatskim dingačem i zinfandelom. Radi se o vinima čija je cijena 200 do 300 kuna

Za Benmosche Family dingač i zinfandel u hrvatskim vinotekama valja izdvojiti od dvije do tri stotine kuna, dok cijena boce ovih vina u SAD-u iznosi od 60 do 70 dolara. Godišnje se proizvede do pet tisuća litara vina od obje sorte.

DingačNa inauguraciji novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena što se danas održava u Washingtonu točit će se i hrvatska vina zinfandel i pelješki dingač, koji je ujedno i prvo zaštićeno vina u Hrvata. Za Benmosche Family dingač i zinfandel u hrvatskim vinotekama valja izdvojiti od dvije do tri stotine kuna, dok cijena boce ovih vina u SAD-u iznosi od 60 do 70 dolara. Godišnje se proizvede do pet tisuća litara vina od obje sorte.

Plavac mali najznačajnija je autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj, a najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara, kao i na dobrim položajima na bračkom i viškom vinogorju.

Kralj među vinima

– Od davnina je poznato da se na položaju Dingač proizvodilo vrlo cijenjeno vino koje je još prije 15. stoljeća bilo na glasu i na tržištu postizalo puno višu cijenu od ostalih kvalitetnih dalmatinskih vina. Dingač je vrhunsko crno suho vino kontroliranog podrijetla s ograničenih područja pelješkog poluotoka. Zaštićeno je Ženevskom konvencijom 1961. i postalo je prvo hrvatsko vino zaštićeno zakonom, ističe Slobodan Rosić iz udruge Plavac mali s Pelješca. Napominje i da vodeći hrvatski, a sve više i inozemni enolozi i vinski znalci s razlogom dingač zovu kraljem hrvatskih crvenih vina.

Da je odabir hrvatskih vina za inauguraciji američkog predsjednika kulminacija višegodišnjih trendova uspješnog izvoza i promocije naših vina na američkom tržištu smatra potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević koji kaže kako izvoz nije narušila ni koronakriza. Dodaje kako u SAD-u, koje je peto najznačajnije tržište za izvoz hrvatskih vina, izvozimo uglavnom vrhunska buteljirana vina, više od 80 posto. Zbog specifičnog načina distribucije, vino koje je iz Hrvatske izvezeno po cijeni od, primjerice, 12 dolara za butelju na polici američke vinoteke dostiže cijenu od 35 do 40 dolara, odnosno u restoranima i ugostiteljskim objektima od 60 do 80 dolara.

Dobra promocija

Predsjednik Udruženja vinarstva HGK Josip Pavić kaže kako je velika stvar što će se na inauguraciji točiti hrvatska vina.

– Značaj za Hrvatsku je ogroman, od promocije i prepoznatljivosti hrvatskih vina i vinogradarstva, do promocije Hrvatske kao turističke zemlje. Vino uz gastronomiju igra sve snažniju ulogu u eno-gastro turističkoj ponudi kao autentičnoj ponudi koja istovremeno promovira i hrvatsku kulturu i tradiciju, a u konačnici Hrvatsku brendira kao eno-gastro destinaciju. Inače, Hrvatska gospodarska komora godinama radi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina.

Čudni su puti…

Robert H. Benmosche bio je jedan od najbogatijih Amerikanaca, u nas poznatiji kao vlasnik Ville Splendid u Dubrovniku koju je nakon rata kupio da tamo s obitelji provede mirovinu. S obitelji Mrgudić koja vodi vinariju se sprijateljio, a rezultat njihove uspješne suradnje su vina Benmosche Family Zinfandel i Benmosche Family Dingač. Nakon što se povukao u mirovinu, predsjednik Obama zamolio ga je da se vrati u Sjedinjene Države i pomogne u oporavku ekonomije.

Postao je savjetnik predsjednika i preuzeo mjesto čelnog čovjeka bankrotirane osiguravajuće tvrtke American International Group, te ju spasio od propasti. Nedugo nakon toga 2015. je preminuo.

Ovu i slične vijesti pronađite na novilist.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 20.01.2021. / novilist.hr