Baka Budimirka ima 90 godina, ali je i dalje je glavna kuharica u hotelu

Foto: N1, screenshot

Baka Budimirka ima 90 godina, ali je i dalje je glavna kuharica u hotelu

Budimirka Mladenović, sa svojih 90 godina i dalje je glavna kuharica u hotelu koji se nalazi pored manastira Sopoćani kod Novog Pazara

Buda, kako je svi znaju, nije ni slutila da će vrijeme od 1954. do danas provesti u kuhinji gde je postala majstor za domaću kuhinju. Buda inače više od 60 godina i živi u ovom hotelu, a njenu hranu probale su mnoge poznate osobe, među kojima je bio i Tito.

Budimirka Buda Mladenović nikada nije otišla iz Sopoćana, mjesta u kojem se i rodila prije gotovo 90 godina. Kao djevojka je ušla u kuhinju hotela, koja je, kako se kasnije ispostavilo, postala i njen život, ali i dom. Buda radi u motelu od svoje 20. godine i to u dvije smjene. Od jutra kada uključi štednjak, pa sve dok i posljednji gost ne ode. I tako punih 66 godina.

Iako je u mirovinu otišla prije dvadesetak godina, Buda i dalje priprema čuvenu teletinu na žaru. Kaže da nikada nije otišla na bolovanje, a u hotel su dolazili probati njene specijalitete mnogi državnici i diplomati. Njena jela pohvalili su Tito, Kardelj, Ranković. Dobivala je pisma od diplomata iz svih krajeva svijeta.

"Svaki je zadovoljan otišao. Šefovima bi se obično zahvalili, uz riječi da je hrana odlična. Nekada je ovo mjesto bilo baš sređeno. S tepisima i rezbarenim namještajem. A narod nije ni znao što je rezbarenje", prisjeća se Budimirka.

"Tražili su me i iz UN-a, Metropola... Svuda su me tražili. Ali, nisam nigdje htjela otići. Tadašnji direktor mi je predložio da idem dva meseca u jedan hotel u Kraljevu, kako bih položila za kuharstvo. Nisam ni to htjela. Bila sam mlada i bojala sam se otići", priča ova baka.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s N1 portala.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 19.11.2020. / hr.n1info.com