6 dokazanih načina kako sačuvati mozak od propadanja

6 dokazanih načina kako sačuvati mozak od propadanja

Mozak je najvažniji organ, stvara uspomene, pokreće emocije i kontrolira pokrete. Zato ga treba njegovati i paziti. Donosimo šest stupova zdravlja prema savjetima liječnika i profesora s Klinike Cleveland koji mogu pomoći u očuvanju pamćenja i smanjenja rizika od bolesti mozga, piše miss7zdrava.24sata.hr.

1.) Fizička aktivnost 

Redovita aerobna tjelovježba poput trčanja, vožnje bicikla i plivanja čuva postojeće moždane stanice dok potiče rast novih. Nedavna studija objavljena u American Journal of Geriatric Psychiatry pokazuje vezu između dugotrajne umjerene tjelesne aktivnosti i povećanja volumena hipokampusa - područja mozga koje se bavi formiranjem dugoročnog pamćenja. Ovo područje mozga bude prvo oštećeno kod Alzheimerove bolesti.

2.) Hrana i nutrijenti 

Hrana bogata antioksidansima može pomoći u suzbijanja štetnih posljedica na mozak uzrokovanih oksidacijom. Istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana bogata ribom, cjelovitim žitaricama, zelenim lisnatim povrćem, maslinama i orasima pomaže u održavanju zdravlja mozga i može umanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

3.) Godišnji liječnički pregledi i uvažavanje liječničkih preporuka 

Hipertenzija, dijabetes, pretilost, depresija, trauma glave, povišen kolesterol i pušenje povećavaju rizik od demencije. Možeš kontrolirati i smanjiti te rizike. Obavljaj godišnje preglede, slijedi preporuke liječnika.

4.) Spavanje i odmor

Spavanje te energizira, poboljšava raspoloženje i imunološki sustav te može smanjiti nakupljanje u mozgu abnormalnog proteina zvanog beta-amiloidni plak, koji je povezan s Alzheimerovom bolešću.

5.) Mentalni fitness 

Mentalne vježbe mogu poboljšati funkcioniranje  mozga i promovirati rast novih moždanih stanica, smanjujući vjerojatnost za razvoj demencije. S mozgom je slično kao i s mišićima, ako ih ne koristiš gubiš ih.

6.) Bogat društveni život

Održavanje bliskih kontakata s obitelji i prijateljima dobro je za zdravlje mozga. Studije su pokazale da kod osoba koje imaju veću interakciju s drugima dolazi do sporijeg opadanja pamćenja. U ovom razdoblju, dok traje samoizolacija, dopisujte se sa svojim prijateljima.


Ostatak članka pročitajte na: miss7zdrava.24sata.hr.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.03.2020.