10 najomraženijih zanimanja

10 najomraženijih zanimanja

Postoje zanimanja koja nitko ne voli, na koja svi hračkamo, gađamo ih pikadom i plazimo im jezik. Možda snaša neće tamburaša, ali definitivno neće lika koji radi u službi za korisnike. Ili još gore, biće koje nasumično okreće telefonske brojeve u nedjelju popodne ne bi li prodalo par čudotvornih lonaca. Pogledajmo kako sve možete unerediti svoj CV i ostati živi.

Služba za korisnike
'Dobar dan, ovdje Nadrkanko Nadrkanović, kako vam mogu odmoći?', bio bi jedini iskreni ulet službe za korisnike, ali ga nitko nema muda zucnuti. Pod krinkom asistencije ti glasovi ubijeni dosadom za vaš će problem učiniti sve da vam i posljednja lampica prestane svijetliti, kablovi prestanu raditi i sustav koji se još do malo čas kako-tako dizao proglasi kapitulaciju.

PolicajacPolicajac
Murjaci, bobbyji, štrumfovi iliti redarstvenici već su podulje vrijeme, točnije otkad postoje, predmet opće sprdnje i prezira. Ili se to oni nama krišom upucavaju kad nam primjerice oduzmu vozačku i isključe nas iz prometa usred ličke selendre na Staru godinu u pola dvanaest navečer jer nam je otpala prednja tablica? Za razliku od Muje i Hase kojima ne pada na pamet emigrirati iz zemlje viceva, većina murjaka ilegalno je prešla granu. Trebali bi ih početi globiti.

Telefonska prodaja
Nedjelja u podne, zvoni telefon, a vi ozarena lica primate slušalicu misleći kako vas zove susjeda s trećeg kata da vam kaže kako je sama te joj je, eto, palo na pamet ponoviti gradivo iz vaših erogenih zona. Krivo. Zove vas ljubazni glas koji vas još ljubaznije obavještava o izuzetnoj ponudi nečega što vam savršeno ne treba. Od sveg srca želimo tim ljudima da što prije ubodu džek-pot na lotu i spuste slušalicu. Zauvijek.

Političar
Svima se pod ovim, onim ili apsolutno svakim aspektom gade, svima nam se bljuje od te ambicioznosti, prijetvornosti, tog apetita za guzni namještaj, moć, kontrolu, i ostale karijerne slatkiše. Društvo nažalost predviđa ulogu za čovjekolike životne forme sa sto lica i sto i jednim izmjeničnim stavom, pa smo ih pustili da je odrade. Nama se ne da.

Trgovac od vrata do vrata
Osim ako niste mlada nada Hare Krishna veseljaka ili prodajete katoličke kalendare i sličice Sv. Ante za par Badelovih 'bombica' s kioska, utrapljivanje đinđuva po kućama odiše užasom. OK, malo tko to više radi, veća je fora pozvati ljude na prezentaciju gdje se – ajme majko – dijeli nešto besplatno. Nastojte, svejedno, ne zvoniti ljudima na vrata osim ako niste inkarnacija Venere koja nudi ekspresni tečaj planinarenja po lokalnim brežuljcima. A ni onda nije ziher...

Kontrolor
Pregledavanje voznih karata jedan je od onih ful neugodnih društvenih rituala. Svi se za trenutak pretvaramo u dječicu koja moraju dokazati da su bila dobra, da imaju čiste pelene, da su ozbiljno shvatila upozorenje 'vožnja bez karte – najskuplja vožnja' te mahnuti papirićem ili pokazom pred brkatom ženom u plavoj kuti. Ona pak sadistički priželjkuje da vas uhvati u švercu ne bi li užicala 20 kuna za kavu.

Kontrolor

Inkasator
Stvorenje iz polumraka haustora koje vreba sa snopom računa nacionalne televizije ne zna ni za kišu ni za snijeg. Na sam Sudnji dan kad će oko nas pljuštati kometi i pali anđeli, inkasator će nam zombijevski uredno pozvoniti na vrata i zamantrati: 'Televizijska pretplata'. A vi onako u gaćama i krmeljavi nikako da odlučite hoćete li ga gađati jučerašnjim varivom ili možda ipak kupiti jednomjesečno primirje za sedamdesetak kuna.

Službenik na šalteru
Tek za šalterom zapravo skužite da se zovete 'Sljedeći' ili '256'. Nitko vam to doma nije rekao. Vaša tjelesna pojava pred bićem s druge strane pleksiglasa eventualno još služi za dvosekundnu usporedbu s fotografijom iz osobne. Mimo toga, savršeno ne postojite. Kada, dakle, osjetite da vam je osjećaj identiteta hipertrofirao, zaletite se na ekspresnu korekciju ega u obližnju banku ili poštu.

Izbacivač
Što radi ćelavi napumpani lik sa zlatnom lančinom i tetoviranim buldogom u dvorani prepunoj neobrijanih studenata čiji je struk tanji od njegova vrata? Pa, definitivno previše toga. Nitko ne voli prijetnju sile, a još manje kad se ona žanrovski ne uklapa u okoliš. Imamo svježi primjer od prije par dana. Superhetero zaštitar brutalno je izbacio gay dvojac iz Tvornice zbog poljupca. Što je sljedeće? Šaka u glavu ako ti cuga nema dovoljno alkohola?

Anketar
Bilo da vas zovu ili vam kucaju na vrata, anketari univerzalno boluju od poremećaja računanja vremena. Valjda je to uvjet za dobivanje posla. Koliko god da vam kažu da će anketa trajati, pomnožite te minute s nekim prirodnim brojem većim od tri (što više to bolje) i dobit ćete približno trajanje torture nebuloznih pitanja tipa 'biste li naručili paket usluga C ako je paket B 21 posto skuplji od paketa D, a vi niste jučer zalili cvijeće?'.

Ovu i slične vijesti pronađite na tportal.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 07.12.2021. / tportal.hr