Za 20 godina u Hrvatskoj će biti potrebno 30 % više zaposlenih u skrbi za starije

Za 20 godina u Hrvatskoj će biti potrebno 30 % više zaposlenih u skrbi za starije

Starenje stanovništva donosi izazove u sektoru skrbi za starije

Kako bi se poboljšala djelotvornost pružanja usluga, u Hrvatskoj će bez porasta produktivnosti do 2040. biti potrebno oko 30 posto više zaposlenih u formalnoj dugotrajnoj skrbi za starije osobe, stoji u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Ključne rezultate i preporuke izvješća OECD-a o zaposlenima u dugotrajnoj skrbi za starije osobe objavio je Institut za javne financije u svom Aktualnom osvrtu pod nazivom "Kako privući i zadržati zaposlene u sustavu dugotrajne skrbi za starije osobe" autorice Marijane Bađun.

Prema projekcijama Europske komisije, u Hrvatskoj će 2050. gotovo svaki treći stanovnik biti stariji od 65 godina, a otprilike trećina starijih od 65 imat će više od 80 godina. Zbog starenja stanovništva, a time i sve veće učestalosti kroničnih zdravstvenih problema, rast će potražnja za dugotrajnom skrbi.

Iako nije članica OECD-a, u izvješću se nalaze i određeni podaci za Hrvatsku, pa je tako navedeno da je 2016. imala dva zaposlena u sustavu dugotrajne skrbi na sto osoba starijih od 65 godina, dok je prosjek OECD-a bio pet.

OECD poručuje da bez odgovarajućih mjera zapošljavanja i zadržavanja radnika u sustavu neće biti dovoljno zaposlenih jer njihov broj raste sporije od broja starijih osoba kojima je potrebna skrb.

Ako se želi zadržati postojeći omjer zaposlenih i starijih osoba, do 2040. broj zaposlenih u zemljama OECD-a morat će se povećati za 60 posto (za 13,5 milijuna).

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 20.07.2020. / www.index.hr