U Poljskoj 140.000 upražnjenih radnih mjesta, a do 2030. moglo bi ih biti čak milijun

U Poljskoj 140.000 upražnjenih radnih mjesta, a do 2030. moglo bi ih biti čak milijun

Baš kao što je to zamislila i hrvatska Vlada za svoje mlade radnike, Poljaci do 26 godina, koji zarađuju do oko 20.000 eura godišnje, više neće morati plaćati porez na dohodak. Zakon je na snagu stupio početkom kolovoza, a procjenjuje se da će od poreza biti izuzeto oko dva milijuna mladih Poljaka.

U posljednjih 15 godina Poljsku je napustilo 1,7 milijuna građana koji su otišli u neku od zemalja EU. Istodobno, ekonomija već godinama ubrzano raste i stopa nezaposlenosti na rekordno je niskih 5,3 posto. Nedostatak radne snage postao je akutni problem i vlasti očajnički traže mjere kako ga riješiti. Uz odluku da mlade ljude oslobode porezna na dohodak, vlada je poduzela i druge demografske mjere: proširila je dječji doplatak, povećala mirovine, obećala je poboljšati prometnu infrastrukturu... Cijena tih projekata procjenjuje se na 42 milijarde zlota ili oko 10 milijardi eura. No, mnogi smatraju da problem nedostatka radne snage nije moguće riješiti bez dobro osmišljene imigrantske politike.

Selektiranje imigranata

Govoreći za Financial Times, Andrzej Kubisiak iz think-tanka Poljski Ekonomski institut rekao je da je u Poljskoj trenutačno 140.000 upražnjenih radnih mjesta i ako se ne promijeni imigrantska politika, do 2030. godine ta će brojka narasti na milijun. Najveći broj radnika nedostaje u građevinarstvu, proizvodnji, trgovini i logistici. Do sada se problem uglavnom rješavao priljevom ljudi iz susjedne Ukrajine, ali oni više ne žele raditi za minimalnu plaću i Poljska im više nije tako zanimljiva. Sada i oni odlaze tamo gdje su plaće veće, osobito u Njemačku, koja je kvalificiranim radnicima izvan EU zakonski omogućila pristup svojem tržištu rada.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Četvrtak, 08.08.2019.