‘Svaki radnik bi trebao dobiti bruto plaću i njome sam raspolagati’

‘Svaki radnik bi trebao dobiti bruto plaću i njome sam raspolagati’

Većina zaposlenih u Hrvatskoj nije svjesna koliko im država uzima od bruto plaće za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Kad se u Hrvatskoj govori o plaćama, najčešće se govori o neto iznosu, odnosno o cifri koja radnicima svakog mjeseca sjedne na račun.

U isto vrijeme isti ti radnici, kad trebaju u bolnicu, na preglede čekaju dugo (ponekad i godinama) ili su prisiljeni platiti privatniku te tako od iste plaće za zdravstvo izdvajaju dvostruko. Što se mirovina tiče, postojeće radnike čeka neizvjesna budućnost. Upitno je hoće li ih uopće primati jednom kad odu u mirovinu ili ako ostane sve kako je sada. Vjerojatnost je da će im mirovine biti mizerne iako su godinama za njih izdvajali od plaća.

Da bismo vidjeli koliko država uzima od plaća radnika, odnosno koliku poslodavac isplati plaću, a koliku je radnik dobije na račun, za primjer smo uzeli prosječnu neto plaću u Hrvatskoj za kolovoz koja je iznosila 6438 kuna (prema podacima Državnog zavoda za statistiku). Za tu je plaću poslodavac isplatio 10893 kune, koliko iznosi bruto 2 za osobu koja živi u Zagrebu i još plaća prirez od 18 posto.

Za prvi stup mirovinskog osiguranja, što je zapravo porez iz kojeg se financiraju postojeći umirovljenici, od bruto 1 iznosa se izdvaja 1402,55 kuna. Drugi stup iznosi 467,52 kuna.

"Besplatno" zdravstvo svaki mjesec plaćamo preko 1500 kuna (ako imamo prosječnu plaću)

Radniku se od bruto 2 iznosa oduzimaju još i doprinosi za zdravstveno osiguranje - to je 1542 kune. Tako na kraju radnik s prosječnom hrvatskom plaćom dobije oko 4000 kuna manju plaću od iznosa koji mu uplati poslodavac.

Istovremeno slušamo floskule o besplatnom zdravstvu iako za njega itekako plaćamo, a građani opet, u dosta slučajeva, ne dobiju potrebnu uslugu.

Upravo zato ekonomski analitičar i financijski savjetnik Andrej Grubišić zagovara ideju da ljudi dobiju slobodu da sami odluče kako bi se taj novac, koji im država oduzima od plaće, potrošio. Zanimalo nas je  li uopće nešto takvo izvedivo kod nas. Mogu li stanovnici naše zemlje očekivati da će ikad sami raspolagati vlastitim novcem?


Cijeli članak dostupan na: index.hr

Ponedjeljak, 28.10.2019.