Svaka uspješna tvrtka danas je zapravo IT kompanija

Svaka uspješna tvrtka danas je zapravo IT kompanija

Tvrtke IT ulaganja tipično promatraju kao trošak, a ne kao ulaganja u temelje buduće konkurentnosti, kaže Vedran Vujasinović

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku za 2019. godinu, 37 posto hrvatskih tvrtki koristi cloud uslugu. O rješenjima u vezi sa sigurnošću tvrtki i podataka te računalstvom u oblaku razgovarali smo s Vedranom Vujasinovićem, voditeljem Odjela IT sigurnosti tvrtke Setcor. 

Koriste li hrvatske tvrtke u dovoljnoj mjeri usluge 'u oblaku'?

Hrvatske tvrtke su definitivno prepoznale informacijsku i komunikacijsku tehnologiju kao iznimno važnu za poslovanje. I velike i male tvrtke su u 2019. godini koristile računala i imale pristup internetu, no još uvijek slabije koriste cloud. Tek 37 posto hrvatskih tvrtki rabi cloud, ali je to u odnosu na 2018. godinu i porast od šest posto. Tvrtke IT ulaganja tipično promatraju kao trošak, a ne kao ulaganja u temelje buduće konkurentnosti. Mišljenja smo kako je to pogrešan pristup jer je danas svaka uspješna tvrtka ustvari IT kompanija. Ta tvrdnja može zvučati radikalno, ali ako malo bolje promotrimo, nema kompanije u kojoj kvaliteta IT infrastrukture i procesi izgrađeni na njoj nisu izuzetno važni za svakodnevno funkcioniranje kompanije. Svaka tvrtka bavi se nekom poslovnom djelatnošću pri čemu uporaba najmodernijih IT rješenja može osigurati troškovnu efikasnost i poboljšane rezultate u prodaji, što je preduvjet boljih poslovnih rezultata.

Cloud poslovanje je sigurnije

Koje je rješenje za sigurnost tvrtki bolje i sigurnije – cloud ili spremanje podataka "on the premise", odnosno na vlastitim serverima?

Jedan dio javnosti i tvrtki ima percepciju kako su cloud rješenja manje sigurna od IT rješenja baziranih na smještaju na serverima unutar tvrtke. No, ta percepcija ustvari nema ni poslovnog ni sigurnosnog uporišta u svakodnevnoj poslovnoj praksi. Poslovno gledano, troškovno je efikasnije rabiti cloud usluge. Naime, ne morate imati interni tim IT stručnjaka koji će održavati servere funkcionalno te koji će brinuti o sigurnosti i backupu podataka. Dodatno, ne morate voditi računa o neprekidnom izvoru napajanja ni o drugim važnim stavkama poput hlađenja. Cloud je višestruko sigurnije rješenje za upravljanje i pohranu podatka za tvrtke u odnosu na on the premise IT infrastrukturu. Razina sigurnosti pristupa lokalnoj IT infrastrukturi znatno je manja u odnosu na data centre u kojima se pružaju cloud usluge. O sigurnosti korisničkih podataka ne brine se samo najnaprednija infrastruktura koju novac može kupiti, nego i vrhunski sigurnosni stručnjaci koji se brinu o sigurnosti podataka korisnika. U skladu s time, ulaganja u tehnologiju i sigurnosni aspekti cloud pružatelja usluga nemjerljivo su veća u odnosu na sigurnosna ulaganja koje su tvrtke spremne investirati u on the premise rješenja. Dodatno, cloud usluge omogućuju kontinuitet poslovanja jer kopije podataka svojih korisnika koriste na fizički i logički odvojenim lokacijama koje se nalaze u drugim regijama, državama ili kontinentima… Važno je istaknuti kako su kod cloud servisa podaci enkriptirani i nitko osim djelatnika tvrtki koje koriste cloud servise nema pristup podacima niti ih može dekriptirati.

Koliko je kod nas razvijena kultura korporativne sigurnosti?

Sigurnost je izuzetno važna tema u modernoj ekonomiji. Tvrtke koje budu izložene sigurnosnom probojima, moraju informirati javnost, posebice ako rade u maloprodaji, o proboju i njegovim posljedicama – što za posljedicu ima potencijalni gubitak postojeće korisničke baze i smanjenje broja novih korisnika.

Kako se tvrtke mogu nositi s tim problemima i kako mogu spriječiti curenje podataka?

Svaka tvrtka koja koristi neku IT infrastrukturu i u kojoj neki od djelatnika imaju pristup IT alatima s udaljenih lokacija, a svaka tvrtka je danas takva, izložena je riziku neželjenog pristupa ne više samo profesionalnih hakera, već to može biti i posljedica izgubljenih laptopa ili mobitela. Ako su podaci na cloudu, a ne lokalno, primjerice na izgubljenom laptopu, tada se onemogući pristup s ukradenog laptopa ili se podaci premjeste na neki drugi server ili račun. Dodatno, većina tvrtki nema na snazi nikakve politike interne sigurnosti. Postoje primjeri gdje su zaraženim USB diskom ukradeni podaci ili trajno onemogućen rad na nekim serverima. Cloud poslovanje neusporedivo je sigurnije u odnosu na on the premise model upravljanja IT infrastrukturom.


Cijeli članak dostupan na: privredni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 09.03.2020.