Slavonci su nekad činili 50% sezonaca, a sada sezonu rade vani: Tamo su traženi i cijenjeni

Slavonci su nekad činili 50% sezonaca, a sada sezonu rade vani: Tamo su traženi i cijenjeni

Sve je manje Slavonca i Baranjca koji su spremni raditi na Jadranu budući da im u inozemstvu nude daleko veće plaće

U situaciji kada poslodavci upozoravaju na nedostatak radne snage i potencijalnu ugroženost sezone ako se ne odobri još 4500 uvoznih radnika, Slavonci i Baranjci sve češće umjesto na Jadran odlaze raditi tijekom sezone izvan zemlje, u Njemačku, Austriju i Irsku. Kako piše Glas Slavonije, dok bi, primjerice, konobar u Hrvatskoj radio za mjesečnu plaću u visini od 6000 kuna ili bez prijave 8000-9000, u Austriji konobari zarade 1700 eura.

“Slavonci su dosad činili čak 50 posto sezonaca, a sada je njihov udjel pao na 10-15 posto. S njima smo dobivali ne samo vrijedan nego i stručan, iskusan kadar, no struka je sada u tim poslovima pala na niske grane. Sve se svelo na zadovoljavanje kvantitete, jer i u ovogodišnjoj sezoni kronično nedostaje radne snage”, upozorio je predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić.

Pad broja sezonaca iz Slavonije i Baranje može se pratiti unazad nekoliko godina, tako da je u prvih pet mjeseci ove godine, bez vala zapošljavanja u lipnju, na sezonskim poslovima iz pet slavonskih županija bilo zaposleno 3509 osoba, što je za 760 manje nego u istom razdoblju prošle godine ili za 1050 manje nego 2017. godine. U prva četiri mjeseca 2019. preko HZZ-a je traženo 21.100 radnika, a zaposleno je 14.300 sezonaca iz cijele zemlje, najviše iz tri slavonske županije, piše Glas Slavonije.

Kvalitetna i tražena radna snaga

“Dobar dio naših sugrađana otišao je na Jadran, no velik broj njih prepoznat je kao kvalitetna radna snaga i u Njemačkoj i Austriji. Uvijek imamo veliki interes poslodavaca za njima i to mnogo prije početka sezone. U siječnju smo u Osijeku imali uspješne Dane poslova u turizmu “, rekao je predstojnik Regionalnog ureda HZZ-a Osijek Ivan Ravlić.

“Do kraja svibnja s područja Regionalnog ureda Osijek u rad u sezoni otišlo je 1412 osoba, što je mnogo manje nego prije, no broj nije konačan, jer slijedi još val u lipnju. Lani je u odnosu na 2017. otišlo 500 sezonaca manje odavde, a 70-80 posto odlazi kod istog poslodavca. Konkurencija i potreba za sezoncima je golema, pa velike hotelijerske kuće imaju vrlo ozbiljan pristup u osiguravanju smještaja radnicima, nude minimalno jedan do dva obroka dnevno, a na što se sezonci više žale kod manjih poslodavca”, kaže Gal.


Cijeli članak dostupan na: net.hr

Srijeda, 19.06.2019.