Sindikat radnika Googlea podnio prijavu o kršenju prava zaposlenika

Sindikat radnika Googlea podnio prijavu o kršenju prava zaposlenika

Uprava Googleovog podatkovnog centra u Južnoj Karolini navodno je na ilegalan način ušutkavala nezadovoljne zaposlenike

Sindikat radnika Alphabeta (AWN - Alphabet Workers Union) ne gubi vrijeme i predao je žalbu američkom Nacionalnom odboru za prava radnika (NRLA - National Labor Relations) zbog postupaka Googleovog partnera Adecca prema zaposlenicima koji rade na ugovore, odnosno, na određeno.

Uprava Googleovog podatkovnog centra u Južnoj Karolini navodno je na ilegalan način ušutkavala nezadovoljne zaposlenike. Zabranjeno im je raspravljati o plaći, a tehničarka Shannon Wait navodi kako je suspendirana nakon postavljanja statusa na Facebook, u kojem navodi pridruživanje sindikatu zbog lošeg odnosa prema zaposlenicima.

I to nije sve, čak je protiv nje pokrenuta istraga "zbog opasnosti za sigurnost". Kad se sve skupa pročulo, AWN je dobio prvu istinsku priliku za reakciju i pokazivanje ima li snage boriti se za promjene na bolje u jednoj od najbogatijih i najmoćnijih kompanija svijeta.

Dakle, ovo će se uvijek pamtiti kao prva službena žalba od strane AWN-a, a vidjet ćemo hoće li biti i posljednja. Treba napomenuti i da je zanimljiva po tome što ide direktno u srž problema, a ne u smjeru traženja nagodbi. Jer, nagodbe bi se odnosile samo na stalno zaposlene, što bi one koji rade na ugovor ponovno ostavilo na vjetrometini, kao cijelo ovo vrijeme. Upravo zbog njih, kao i sličnih slučajeva, je Sindikat i osnovan.

Kako se u ovim trenucima čini, pritisa od strane AWN-a samo će dodatno podići tenzije i odnos na relaciji kompanija-radnici samo će postati napetiji. Naime, teško je preko noći promijeniti praksu od koje ona moćnija strana ima više koristi od one koja se može smatrati slabijom ili potlačenom.

Ali, mala pobjeda AWN-a već je u tome što se nakon godina i godina suzbijanja svakog organiziranog djelovanja u Alphabetu uopće uspio osnovati pa na taj način počeo djelovati kao legitimno predstavničko tijelo zaposlenih u toj kompaniji.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s ICTBusiness portala.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 16.02.2021. / www.ictbusiness.info