Programi poticanja zapošljavanja: zaposlene 9.684 osobe

Po podacima Zavoda u tom je vremenu zaprimljeno ukupno 13.710 zahtjeva za sufinaciranjem zapošljavanja ili obrazovnih aktivnosti po Programu poticanja zapošljavanja, čija je provedba započela 1. ožujka.

Od ukupno zaposlenih dvije trećine (ili 6.450) zaposleno je po programu "Učenjem do posla za sve", ponajprije putem subvencioniranja uvođenja na posao, te stručnog osposobljavanja, dokvalifikacije, prekvalifikacije kao i putem pripravničkog stažiranja u obrtništvu.

Po, primjerice programu "S faksa na posao" u tom je šestomjesečnom razdoblju zaposleno svega 813 osoba. Istodobno, po programu "Posao za branitelje" zaposleno je 1.390 osoba. Po podacima iz Analitičkog biltena HZZ-a može se izračunati i da su 752 osobe u prvih šest mjeseci provođenja programa zaposlene po dijelu programa "Iskustvom do profita", čije se mjere odnose na zapošljavanje žena starijih od 45 i muškaraca starijih od 50 godina.

Ostali programi do sada su dali znatno manje efekte, pa je tako po grupi mjera "Iz učionice u radionicu" zaposleno 242, a po "Šansi i za nas" - zapošljavanja invalidnih osoba svega njih 37.

Najveći broj zahtjeva za sufinanciranjem zapošljavanja zaprimljen je u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (ukupno 2.323), te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (1.637), a zatim slijede Varaždinska (1.089), Osječko-baranjska (927) i Međimurska županija (761).

Istodobno, daleko je najmanji broj zahtjeva za sufinanciranjem zapošljavanja stigao iz Ličko-senjske županije - svega 183.

Po broju prethodno nezaposlenih osoba koje su zaposlene temeljem provedbe Programa, također su predvodili Grad Zagreb i Zagrebačka županija, gdje je tako zaposleno 1.679 osoba, te Splitsko-dalmatinska županija sa 1.105 zaposlenih.

Slijede Osječko-baranjska županija u kojoj je od ožujka do rujna provedbom Programa poticanja zapošljavanja zaposleno 720 ljudi, Međimurska sa 650, Varaždinska 496 i Šibensko-kninska županija sa 493 tako zaposlene osobe.

Podaci iz Analitičkog biltena HZZ-a o udjelu subvencioniranog u ukupnom zapošljavanju od ožujka do rujna ove godine pokazuju da je najveći udio subvencioniranog u ukupnom zapošljavanju zabilježen u Međimurskoj (20,3 posto), Koprivničko-križevačkoj (17,2 posto), Šibensko-kninskoj (14 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (13,8 posto), a najmanji u Zadarskoj (3,9 posto), Primorsko-goranskoj (4,4 posto), Istarskoj (4,8 posto) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (5 posto).

Kod sagledavanja pak svih ovih pokazatelja u Zavodu napominju i da riječ o početnom i razmjerno kratkom razdoblju provedbe Programa poticanja zapošljavanja.

Hina

Utorak, 26.11.2002.