Prodavačice bez zaštite od koronavirusa proživljavaju teške dane

Prodavačice bez zaštite od koronavirusa proživljavaju teške dane

Dok tisuće zabrinutih stanovnika u Španjolskoj dramatično uzimaju s polica namirnice, možda i unoseći koronavirus u trgovine, očajne prodavačice nezaštićenih lica proživljavaju teške dane.

Od kada su u utorak u Madridu zatvoreni vrtići, škole i fakulteti mnogi građani su u strahu od zatvaranja supermarketa pohrlili u trgovine prazneći police. „Ne stignemo iz skladišta iznijeti nove proizvode. Čim nešto stavimo, to odmah nestane“, govori 22-godišnja María u trgovini Carrefour. „Iscrpljene smo“, dodaje ta 1,60 metara visoka prodavačica, krhke građe, dok nosi kutiju tjestenine.

„Nema mandarina, nema mandarina“, viče jedna starija gospođa svom suprugu dok rukom iz plastične kašete uzima posljednje dvije naranče.

Namirnice redovito stižu kamionima u trgovine, a vlada preko televizije ponavlja da će trgovine s hranom ostati otvorene i da hrane neće nedostajati. No uplašeni kupci kao da ne vjeruju. „Kada uđu i vide poluprazne police, ljute se na 'histeričnu' kupnju drugih. A zatim jednakom žestinom i sami kupuju“, objašnjava María.

Objašnjenje za takvo nekontrolirano ponašanje dao je psiholog Sebastian Mera. "Nitko ne zna što će biti za sat vremena, a kamoli idućih dana. Zbog toga ljudi kompulzivno kupuju", kaže Mera.

U trgovini Aldi, nedaleko od autobusnog kolodvora, slična je situacija. Na policama nedostaje meso. „Radimo više nego ikada“, govori prodavačica Raquel dok na blagajni 'otkucava' velike pakete riže. Limuna ondje više nema, a nekoliko preostalih potpuno zelenih banana s Kanarskih otoka plaše kupce na odjelu s voćem.

Neki su kupci nervozni, neki kašlju. U Madridu je od koronavirusa oboljelo 2.940 osoba, a broj ubrzano raste. Umrle su 133 osobe, dvostruko više nego dan ranije. Španjolska je nakon Italije druga zemlja po broju oboljelih u Europi.


Cijeli članak dostupan na: n1info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 17.03.2020.