EVO KOLIKO JE LJUDI OSTALO BEZ POSLA

Podaci HZMO-a otkrivaju veliki pad zaposlenosti zbog koronakrize

Podaci HZMO-a otkrivaju veliki pad zaposlenosti zbog koronakrize

Broj osiguranika na kraju travnja spustio se na 1.520.590. To je za 9.315 manje nego u ožujku i 24.935 manje nego krajem travnja prošle godine.

Krajem travnja je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) bilo gotovo 25 tisuća osiguranika manje nego lani, što svjedoči o padu zaposlenosti zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa i to prije svega u ugostiteljstvu, turizmu i prerađivačkoj industriji.

Broj osiguranika na kraju travnja spustio se na 1.520.590. To je za 9.315 manje nego u ožujku i 24.935 manje nego krajem travnja prošle godine.

Na godišnjoj razini broj osiguranika po prvi puta je nakon ožujka 2015. manji u odnosu na isti mjesec godine ranije.

"Dolaskom gospodarskih poteškoća koje su se negativno odrazile na hrvatsko tržište rada, pad broja osiguranika bio je neizbježan. Zbog karakteristične sezonalnosti hrvatskog tržišta rada, mjesec travanj zabilježio je negativna kretanja koja nisu bila uobičajena zadnjih godina, a na godišnjoj razini prekinut je trend pozitivnih stopa rasta koje su bile prisutne od ožujka 2015. godine", primjećuju analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Najveće smanjenje broja osiguranika u odnosu na travanj prošle godine je u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 20 posto, a slijedi djelatnosti kućanstava s godišnjim padom od 12 posto. Od ostalih kategorija koje sudjeluju sa visokim udjelima u ukupnom broju osiguranika, tu su prerađivačka industrija (-2,7 posto) i trgovina (-1,6 posto) te javna uprava i obrana (-0,6 posto).

U odnosu na ožujak najviše je smanjen broj zaposlenih u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, za tri posto. U ukupnom broju osiguranika ta skupina sudjeluje s 3,1 posto.

Kategorije koje su zadnjih 12 mjeseci u prosjeku sudjelovale s najvećim udjelom osiguranika u ukupnom broju, pale su po brojnosti na mjesečnoj razini. Među njima su prerađivačka industrija s padom od 1,1 posto, trgovina s padom od 0,9 posto te javna uprava i obrana u kojoj je broj osiguranika na zavodu smanjen za 0,5 posto.

Među djelatnostima s rastom u odnosu na ožujak je pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 0,7 posto. Razlog tome je oporavak nakon ožujka kada je ta kategorija snažno pala, za 6,4 posto.

"Unatoč pretkriznim očekivanjima da će početak proljetnih mjeseci i približavanje uskršnjim blagdanima pod utjecajem sezonskih čimbenika obilježiti službeni početak turističke (pred)sezone i time paralelan rast broja osiguranika, pad ukupnog broja osiguranika na mjesečnoj i godišnjoj razini odraz je i potvrda prvih prepreka i poteškoća koje je pandemija koronavirusa donijela na hrvatsko tržište rada. U nadolazećim mjesecima, dosadašnja sezonalna kretanja vezana za pripremu i tijek turističke sezone zasigurno će manje doći do izražaja nego proteklih godina što već potvrđuju brojevi osiguranika pri HZMO-u", kažu RBA-ovi analitičari...

Ostatak vijesti pročitajte na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 07.05.2020. / glasistre.hr