'Ovo tržište rada blizu je Hrvatske, očekuje se velika navala'

'Ovo tržište rada blizu je Hrvatske, očekuje se velika navala'

Od početka srpnja iduće godine radnici će se puno će lakše zaposliti u Austriji. Naime, tada će se to tržište rada itekako liberalizirati pa će zapošljavanje u njihovim tvrtkama biti jednostavnije, bez silne papirologije koja je danas potrebna, a o radnim dozvolama za određene poslove da i ne govorimo.

Doduše, mnogi su hrvatski radnici u turizmu i ugostiteljstvu tamo već odavno našli svoje zaposlenje i nije im bio problem naći radno mjesto jer je ta struka, kao i u Hrvatskoj, tražena. A u tom slučaju u Austriji ipak vrijede neka druga pravila.

No, kako smo danas uspjeli čuti u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Pula od dr. Marie Škof iz odvjetničkog ureda Grilc Vouk Škof koji ima sjedište u Klagenfurtu, liberalizacija tržišta Austrije uvelike će biti od pomoći ne samo radnicima, nego i poduzetnicima koji tamo žele poslati svoje radnike da odrađuju poslove na određenim projektima koje su njihove tvrtke ugovorile s austrijskima.

- To će značiti da više neće biti potrebno ispunjavati sve formulare koji se danas ispunjavaju. I neće biti potrebne radne dozvole. Uvelike će se smanjiti čitava procedura oko izdavanja svih dozvola za upućivanje radnika u Austriju. Danas praktički radnu dozvolu nije moguće dobiti - kaže dr. Škof. Iznimka su turistički i ugostiteljski radnici koji dobivaju radne dozvole za rad u sezoni.

- Problem danas nije dobiti radnu dozvolu u tom sektoru, ali je zato problem dobiti ju za građevinu jer postoje određene kvote koje su ispunjene. A od 1. srpnja svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti bez radne dozvole. To znači da se radnici mogu u Austriji zaposliti isto kako se zapošljavaju u Hrvatskoj. Bitno je da su nađu poslodavca - kazala nam je odvjetnica.

Na pitanje što Austrija očekuje već iduće godine, budući da dio hrvatskih državljana jedva priželjkuje i da se otvori i to tržište rada, tim više što je blizu Hrvatske, odvjetnica Škof odgovara da se očekuje velika navala.

- Austrija to očekuje, ali hrvatski radnici imat će i priliku da rade za hrvatske tvrtke u Austriji bez da traže austrijskog poslodavca, što znači da neće morati seliti s čitavim obiteljima nego da će moći u Austriji biti samo na privremenom radu, objašnjava odvjetnica. A kada u Austriji rade za hrvatsku tvrtku, taj im je poslodavac dužan isplaćivati plaću sukladno austrijskom kolektivnom ugovoru za tu branšu. Također, sukladno austrijskim propisima mora imati svoja radnička prava, slobodne dane, pravo na 13. i 14 plaću.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Ponedjeljak, 25.11.2019.