Ove godine se traži četiri puta više sezonaca

Ove godine se traži četiri puta više sezonaca

Primjerice, već u siječnju poslodavci su na riječkoj burzi rada prijavili čak 1.400 sezonskih poslova.

“To je izvanredan skok, jer u isto vrijeme prošle godine, u siječnju, oglašena je potreba za samo 364 radnika, što znači da je ove godine u istom mjesecu traženo 1.036 radnika više nego lani”, kaže predstojnica riječkog HZZ-a Područnog ureda Rijeka Jadranka Tomašić.

Neki već rade, a neki prolaze selekciju

U riječkom HZZ-u još nemaju podataka za veljaču, no neki su sezonci već u siječnju sklopili ugovore s poslodavcima. Jedni su već i počeli raditi, drugi su sklopili ugovore za početak rada od 1. svibnja, a treći tek prolaze selekciju.

Najtraženije zanimanje zasad je turistički animator, za koje je bilo 450 zahtjeva. Nadalje, u siječnju je traženo 247 sobarica i 169 konobara, a slijede čistačice, kuhari, prodavači, pomoćni kuhari i kuhinjski radnici, recepcioneri, slastičari…

Molbe primaju tijekom cijele godine

Najviše će na tom području zaposliti Jadran d.d. iz Crikvenice, LRH Opatija te Imperial Rab – ukupno više od tisuću sezonskih radnika. S tim da ih i ne traže preko Zavoda za zapošljavanje, što dodatno govori o velikom interesu za sezonce.

“Kod nas nema posebnog natječaja za primanje sezonaca, već molbe primamo tijekom cijele godine. Kuhari, konobari, recepcioneri, čistačice, sobarice i pomoćno osoblje radna je snaga koja nam, kao i svakoj hotelskoj kući, treba u sezoni. Jadran d.d. ima 140 zaposlenih, u sezoni dođemo do 450 zaposlenika, a vjerujemo da ćemo ove sezone imati čak 500 radnika i da će potreba za sezoncima biti veća, pa da ćemo ih zaposliti oko 350”, kazao je Novom listu predsjednik uprave crikveničkog Jadrana Dino Manestar dodavši da se svi zainteresirani uvijek mogu javiti u njihovu službu upravljanja ljudskim resursima.

Sve je teže naći konobare i kuhare

Liburnija Riviera Hoteli iz Opatije pve će sezone zaposliti oko 450 sezonskih radnika. Natječaje su objavili početkom veljače, a najteže im je, kažu ondje, naći samostalne kuhare i konobare. Najviše zamolbi stiže, pak, za pomoćno osoblje.

U rapskom Imperialu zaposlit će oko 270 sezonaca, a možda i 300, od toga stotinu domaćih s Raba, a ostale najviše iz Bjelovara i Slavonije.

“To su naši stalni sezonci koji nam se svake godine vraćaju. To nam odgovara jer smo ih educirali i ne moramo ih ispočetka učiti poslu. S njima imamo uhodan posao i svake godine im produljujemo ugovore”, kaže direktor Imperijala Vlado Miš. I on ističe kako im je sve veći problem naći konobare.

Ostatak vijesti pročitajte na portalu net.hr

Utorak, 08.03.2016. / net.hr