Odluka Austrije velik udarac na njegovateljice, neke se ni ne vraćaju u domovinu

Odluka Austrije velik udarac na njegovateljice, neke se ni ne vraćaju u domovinu

Trenutno u Austriji radi oko 60.000 njegovateljica i njegovatelja iz stranih zemalja s prijavljenim obrtima koji svoje obaveze za mirovinsko i zdravstvo podmiruju u toj državi

Zbog novog propisa kojim je Hrvatska stavljena na crvenu listu, njegovateljice i njegovatelji iz Hrvatske i regije prilikom ulaska u Austriju imaju dvije opcije.

Ili pokazati negativan test na koronavirus koji stoji 100 eura, a trošak snose sami, ili ići u dvotjednu karantenu tijekom koje su bez prihoda (a i trošak karantene snose sami). Pritom također moraju napraviti test na covid-19 u roku od 48 sati.

Za njegovateljske poslove koji spadaju u lošije plaćena zanimanja, koja rade uglavnom žene, takva procedura predstavlja velik udarac na financije.

Sve je to za Vidaflex, sindikalnu inicijativu za obrtnike i nove samozaposlene neprihvatljivo, stoga su organizirali peticiju kojom zahtijevaju besplatne covid testove za njegovatelje iz Hrvatske, ali i za one iz Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine te drugih zemalja na koje bi ubuduće moglo utjecati upozorenje o putovanju.

Andreja Grabovac iz sindikata vidaflex za N1 je objasnila kako njegovateljice koje putuju u Austriju zbog posla obično rade u turnusima od po dva tjedna (14 dana) te kako njegovateljica s dobrom 'štelom' u prosjeku zaradi otprilike 1300 eura neto, dok većina neto zarađuje između 900 i 1100 eura.

Od 60.000 njegovateljica koje rade u Austriji, oko 30.000 su iz Rumunjske i Slovačke, dok oko 7.000 žena dolazi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. One su relativno 'nove' te je njihov dolazak uglavnom počeo nakon globalne ekonomske krize od 2013. godine. Uglavnom su to žene u 40-im i 50-im godinama života koje su u Hrvatskoj nezapošljive.

Članak je u skraćenom prenesen s N1 portala.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 25.08.2020. / hr.n1info.com