Objavili kolike su prosječne i medijalne plaće, razlika u iznosima je velika

Objavili kolike su prosječne i medijalne plaće, razlika u iznosima je velika

Najniža je, pak, isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 4.368 kuna.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za studeni prošle godine iznosila je 6.863 kune, što je realno za 1,9 posto više u odnosu na listopad te 3,4 posto više nego u studenom 2019. godine, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku.

Nominalno je prosječna neto plaća za studeni bila 1,6 posto viša nego za listopad, dok je na godišnjoj razini nominalni rast bio 3,2 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za studeni prošle godine isplaćena je u djelatnosti vađenja
sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 10.964 kune.

Najniža je, pak, isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 4.368 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za studeni iznosila je 5.799 kuna. To znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Prosječna bruto plaća za studeni 9.386 kuna

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za studeni prošle godine iznosila je 9.386 kuna, što je nominalno više za 2,1 posto, a realno za 2,4 posto u odnosu na listopad.

Na godišnjoj razini, prema studenom 2019. godine, prosječna bruto plaća bila je nominalno tri, a realno 3,2 posto viša.

U studenome je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je za 4,6 posto manje nego u listopadu prošle godine.

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti proizvodnja kože i srodnih proizvoda (178), a najmanji u djelatnostima usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada, djelatnosti uređenja i održavanja krajolika te djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (151).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za studeni prošle godine iznosila je 40,29 kuna, što je u odnosu na prethodni mjesec više za 6,4 posto, a u odnosu na studeni 2019. godine više za 3,5 posto.

Prosječna mjesečna bruto plaća po satu za lanjski studeni je iznosila 55,10 kuna, što je u odnosu na listopad rast za sedam posto, a u odnosu na studeni 2019. godine rast za 3,3 posto.

Ovu i slične vijesti pronađite na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 20.01.2021. / poslovni.hr