Nove tehnologije stvoriti će desetke milijuna radnih mjesta, ali za njih nema kvalificiranog kadra

Nove tehnologije stvoriti će desetke milijuna radnih mjesta, ali za njih nema kvalificiranog kadra

Nove tehnologije kreirat će desetke milijuna radnih mjesta do 2030., pokazuje Boston Consulting Group (BCG) u svojoj analizi

No, isto tako pokazuje i da to neće riješiti pitanje nezaposlenosti jer će biti problematično naći zaposlenike s traženim vještinama za ta nova radna mjesta.

Samim time, neće se nadomjestiti "rupa" nastala automatizacijom rada. I to je nešto na čemu treba raditi, ali konstantno ostaje dojam kao da se za to nema vremena. Svjedočimo tome i danas. Poslodavci konstantno traže mlađu radnu snagu za "nove" poslove i skeptični su prema neiskusnim starijim osobama.

Pritom se pod "starijima" smatraju svi iznad 30 ili 40 godina, što ostavlja previše ljudi bez adekvatne prilike, koju bi možda iskoristili da im se pruži. Razumljivo je zašto poslodavci tako razmišljaju, što znači da takav sklop treba mijenjati na drđavnim razinama u smislu poticaja.

Hrvatska, kao i brojne zemlje svijeta, nude poticaje za zapošljavanje mladih ili prvo zaposlenje, ali propuštaju isto učiniti za one koji mijenjaju karijere ili su u nešto kasnijim godinama ostali bez posla. Tako nešto nikome nije u interesu.

Jer, ukoliko se analiza pokaže točnom, a bude bez promjena, Australija će do 2030. imati manjak od milijun zaposlenik na novostvorenim radnim mjestima, Njemačka tri milijuna, a Sjedinjene Američke Države više od 17 milijuna! Dakle, treba djelovati odmah, 2030. nije tako daleko kako se čini.

Naravno, tehnološki sektor generirat će daleko najviše novih radnih mjesta, ali problem je što se u tom sektoru stvari toliko brzo mijenjaju da oni koji se u njega kasno priključuju ne mogu "pohvatati" konce, prvenstveno jer si rijetki mogu dopustiti gubiti vrijeme na njihovu edukaciju. Zato svi žele "gotov proizvod", ali takvih osoba neće biti u dovoljnoj mjeri kako bi se zadovoljile potrebe...

Članak je prenesen s portala ICTBusiness.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 14.04.2021. / www.ictbusiness.info