Nova pravila za ostvarivanje poticaja za samozapošljavanje, za neke projekte možete dobiti 130 000 kuna

Nova pravila za ostvarivanje poticaja za samozapošljavanje, za neke projekte možete dobiti 130 000 kuna

U paketu državnih mjera za očuvanje radnih mjesta jedna od najpopularnijih je ona za samozapošljavanje

Ako ste nezaposleni i odlučite se na pokretanje vlastitog posla, od početka godine možete ostvariti pravo na sufinanciranje opravdanih troškova po izmijenjenim pravilima.

Promjene se odnose na visinu subvencije, određivanje prihvatljivih troškova i novi sustav bodovanja. Osim za pokretanje novog posla, potpore se mogu koristiti za udruživanje u nove poslovne subjekte i preuzimanje postojećih subjekata.

Maksimalni iznos potpore povećan je na 130 000 kuna, a iznos ovisi o djelatnosti poslovnog subjekta i predočenom poslovnom planu.

Po novome, potpore su podijeljene na četiri kategorije korisnika dok su ranije bile samo dvije. Najviša potpora (do 130 000 kuna) dodjeljuje se poduzetnicima koji se bave prerađivačkom industrijom. Do 100 000 kuna mogu dobiti poduzetnici iz djelatnosti rudarstva i vađenja, opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda i gospodarenja otpadom, djelatnosti sanacije okoliša te građevinarstva.

Do 75 tisuća kuna namijenjeno je djelatnostima koje pripadaju u sljedeća područja: trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane, informacije i komunikacije, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te umjetnost, zabava i rekreacija. U kategoriji do 55 000 kuna su administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti.

No dok traju restriktivne epidemiološke mjere, potpora se neće odobravati poduzetnicima koji žele pokrenuti posao u ugostiteljstvu i turizmu (smještaj i usluživanje hrane), kao i ostalim djelatnostima kojima je privremeno obustavljen ili ograničen rad.

Područja za koja se ne može dobiti potpora ostala su ista. Riječ je o desetak djelatnosti koje nisu prihvatljive za financiranje, poput poljoprivrede, financijskih djelatnosti, osiguranja i poslovanja nekretninama. Potpora se ne može dobiti ni za djelatnosti sezonskog karaktera, uključujući one vezane uz turističku sezonu.

Detaljne upute s kriterijima odobravanja i načinom korištenja potpora za samozapošljavanje i proširenje poslovanja u 2021. godini možete pronaći ovdje.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s tportala.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 12.02.2021. / www.tportal.hr