Nedostaje liječnika, najesen liste čekanja čak i u obiteljskoj medicini?

Nedostaje liječnika, najesen liste čekanja čak i u obiteljskoj medicini?

U zadnje četiri godine broj liječnika obiteljske medicine pao je s 2400 na 2200

Nakon sastanka s predstavnicima primarne zdravstvene zaštite, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u utorak da će Vladi predložiti centralno financiranje specijalizacija liječnika.

“Iz dana u dan imamo sve manji broj liječnika obiteljske medicine jer oni odlaze u mirovinu. U genezi tog nedostatka je problem financiranja specijalizacija, jer lokalna i regionalna razina nema dovoljno novca, što rezultira manjim brojem liječnika koji specijaliziraju to područje”, izjavio je Beroš.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo rekla je da su sastanak inicirali zbog gorućih problema koji su došli do izražaja tijekom pandemije koronavirusa, prije svega zbog nedostatka kadrova uslijed dugogodišnje devastacije PZZ-a.

U zadnje četiri godine broj liječnika obiteljske medicine pao je s 2400 na 2200, a u sustavu trenutačno radi 30 posto liječnika starijih od 60 godina, te 160 umirovljenika. Interes mladih je slab, u tijeku je svega 175 specijalizacija, a plan specijalizacija do 2025. godine predviđa raspisivanje 504 specijalizacije iz obiteljske medicine.

Istodobno broj specijalizanata je povećan u bolnicama, gdje ih trenutačno ima oko 3000. Krolo se stoga boji da bi prvi put u povijesti na jesen zbog manjka liječnika mogle nastati liste čekanja i u obiteljskoj medicini.

Članak je prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 26.08.2020. / www.poslovni.hr