Milenijalci su stigli na šefovska mjesta, ali nisu sigurni žele li biti tamo

Milenijalci su stigli na šefovska mjesta, ali nisu sigurni žele li biti tamo

Milenijalci su "pregorjeli" i kolateralna žrtva tranzicije

Najstariji milenijalci će ove godine proslaviti 40, a iza sebe imaju cijeli niz promjena kojima su direktno svjedočili, što je svakako ostavilo traga na njima, zbog čega ne čudi previše odluka da se udalje što je više moguće od ikakvog upravljanja organizacijama.

Da, prema onome što navodi CNBC kroz svoj serijal "Make It", milenijalci su "pregorjeli". Doživjeli su digitalizaciju, društvene promjene, ne samo na lokalnoj već i globalnoj razini, proživjeli su posredno ili neposredno ratove, a kad su počinjali radni vijek, konstantno su ih pratili stereotipi i predrasude kako su nestrpljivi, lijeni, problematični...

Smjena generacija kakvoj nismo svjedočili od industrijskih revolucija ili vremena nakon svjetskih ratova, pogodila je milenijalce i nije čudno da su u cijelom tom procesu pogođeni. Razne rane su ostale na njima i kao posljedica jest sve ono što su danas. Oblikovani su događajima oko sebe, kao svi mi, samo što neki osjete manje, neki više. Milenijalci nisu baš mogli birati.

A kao dominantna generacija u ovim vremenima, donijeli su sa sobom nešto što prije nije postojalo - casual način oblačenja i na poslu... Takav način razmišljanja teško je prolazio, još uvijek teško prolazi, jer milenijalci su morali preskočiti korake.

Krenuli su se obrazovati kad je obrazovanje postalo skuplje nego ikad u povijesti, neovisno gdje se nalazili na svijetu, uz pokoju iznimku. Zbog svjetske krize prije nešto više od deset godina, nisu mogli dobiti posao u struci prema prethodnim kriterijima, znači krenuti od nule pa se uspinjati već su morali imati iskustvo i znanje u startu, što nije baš moguće. A konkurencija su im bili stariji kolege, kojima su onemogućena promaknuća ili odlazak u mirovinu zbog iste te krize.

Sukobi generacija, generacijski jaz i netrpeljivost mogla se osjetiti na svakom koraku. Osjeća se još uvijek, posebno u kreativnim zanimanjima, financijskom sektoru, IT sektoru... Svakom sektoru koji je proživio ili proživljava iznimne promjene u kratkom vremenskom razdoblju.

Zato se većina milenijalaca više ne želi zamarati pokušajima uspinjanja u hijerarhiji jer su istrošeni, smatraju da nisu dobili što zaslužuju i u takvoj situaciji starija generacija drži poziciju, a milenijalcima prijete mlađi koji vide prilike, puni su ambicija i vjere u sebe.

U konačnici, milenijalci su kolateralna žrtva tranzicije - ni krivi ni dužni.

Članak je prenesen s portala ICTBusiness.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 13.05.2021. / www.ictbusiness.info