Kriza zbog koronavirusa će imati iznimno težak utjecaj i na startupe

Kriza zbog koronavirusa će imati iznimno težak utjecaj i na startupe

Pandemija koronavirusa ostavila je iznimno negativan utjecaja na startupe jer većina njih morala se riješiti zaposlenih ili je ostala bez novca, ili će uskoro ostati bez njega

Riječ je o globalnom fenomenu, što u svom istraživanju o startupima u vrijeme koronakrize potvrđuje Startup Genome.

Naime, investitori su se povukli, jedini novac na koji se startupi oslanjaju jest onaj koji su pridobili prije nego je sve ovo čemu svjedočimo počelo. Samim time, priljeva novca ove godine vrlo vjerojatno neće biti za veliku većinu njih pa su krenula gašenja, otkazi i život na rubu.

Primjerice, u Kini je otkazano 57 posto ugovora tijekom veljače, kad je najmnogoljudnija zemlja svijeta bila praktički potpuno zatvorena jer se borila s epidemijom. Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama vrhunac epidemije zbio se kroz travanj i još uvijek ne jenjava pa su investitori odlučili pričekati minimalno nekoliko mjeseci s novim investicijama. Ništa drugačije nije bilo ni u Europi kroz ožujak i barem polovicu travnja.

Ukupno, na globalnoj razini, više od četvrtine startupa otpustilo je 60 posto, ili više, zaposlenih. Nije pritom riječ samo o onim manjima, čak je i moćni Lyft podijelio otkaze za tisuću zaposlenih, a Uber najavljuje čak 5000 otkaza. Ako se gleda kompletna situacija, 74 posto startupa "rezalo" je broj zaposlenih, a njih 65 posto ima novca za manje od šest mjeseci i morat će se ugasiti ukoliko ne pronađu način kako bi se financirali.

Srećom, postoje i pozitivne priče, kao uvijek. Tijekom kriza neki isplivaju na površinu te se pokažu potrebnijima, čvršćima ili otpornijima od drugih. Pa tako 12 posto startupa u 45 zemlje svijeta bilježi rast prihoda otkako je počela godina, a njih deset posto otkako traje pandemija koronavirusa. Naravno, riječ je pretežno o onima vezanima za telemedicinu ili telekomunikacije.

Članak je prenesen s portala ICTBusiness.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 15.05.2020. / www.ictbusiness.info