Je li recesija u Europi neizbježna? 'Očekujemo pad gospodarstva između dva i 2,5 posto'

Je li recesija u Europi neizbježna? 'Očekujemo pad gospodarstva između dva i 2,5 posto'

Iako još uvijek ne postoje potpuni podaci o tome koliku će štetu širenje koronavirusa prouzrokovati, kao niti koliko će ona trajati, svi znakovi ukazuju na to da će Europa pasti u financijsku krizu, piše novac.jutarnji.hr.

Pandemija je, naime, zadala snažan udarac uslužnoj industriji koja čini tri četvrtine europske ekonomije i čiji je opstanak lani bio ključan da Europa ne padne u recesiju koju bi inače uzrokovao pad industrijske proizvodnje. Budući da aviokompanije otkazuju letove, vlade zatvaraju škole i proglašavaju opće karantene u državama, recesija se čini neizbježnom, smatraju Bloombergovi analitičari.

Činjenica jest da je Italija s preko 25.000 potvrđenih slučajeva najteže pogođena virusom, no on se brzo širi i drugim europskim gospodarstvima. Francuska je, osim što je proglasila karantenu, zatvorila sva poduzeća, trgovine i usluge koje nisu krucijalne za preživljavanje, a Španjolska je proglasila izvanredno stanje i karantenu. Njemačka se još uvijek nije odlučila za taj korak, no samo je pitanje vremena kada bude.

Već su smanjene sve prognoze ekonomskog rasta u Europi te sve veći broj zemalja.

Takva predviđanja zapravo ne čude budući da je u samo nekoliko tjedana svijet preokrenut naopačke.

„Prije krize očekivali smo da će gospodarstvo na kontinentu rasti oko 1,4 posto, sada očekujemo negativan utjecaj od dva do 2,5 posto“, rekao je Breton.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.03.2020.