ISTRAŽIVANJE: Najesen čak četvrtina poslodavaca planira zaposliti još radnika

ISTRAŽIVANJE: Najesen čak četvrtina poslodavaca planira zaposliti još radnika

Poslodavci u Hrvatskoj u trećem kvartalu ove godine planiraju zapošljavati nove radnike, a najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta planiran je u zapadnoj Hrvatskoj te, očekivano, u ugostiteljskom i turističkom sektoru.

Prema istraživanju tvrtke ManpowerGroup, od 620 intervjuiranih poslodavaca, njih 25 posto očekuje povećanje broja zaposlenih u trećem tromjesečju, a njih 70 posto ne planira mijenjati broj zaposlenih tijekom iduća tri mjeseca, što rezultira neto prognozom zapošljavanja od pozitivnih 23 posto. Ipak, prognoze zapošljavanja za drugi kvartal ove godine bile su 11 posto veće.

Osim u ugostiteljskom i turističkom sektoru, gdje poslodavci u jeku sezone prognoziraju rast zaposlenosti od 35 posto, povećanje broja zaposlenih od 27 posto planiraju i u građevinskom te proizvodnom sektoru, dok neto prognoza zapošljavanja u poljoprivredi, lovstvu, šumarstvu i ribarstvu iznosi plus 22 posto.

- Poslodavci sve više postaju svjesni da su ljudi ti koji pokreću produktivnost i profitabilnost, što omogućuje daljnji rast organizacija - komentirao je rezultate istraživanja regionalni direktor ManpowerGroupa Aleksandar Hangimana.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Petak, 14.06.2019.