Godina staža u inozemstvu za veću postojeću mirovinu?

Godina staža u inozemstvu za veću postojeću mirovinu?

Jedna umirovljenica postavila je zanimljivo pitanje – može li umirovljenik dodatnu godinu staža (za novi izračun mirovine) odraditi u inozemstvu?

Hrvatski zavod za mirovinsko kaže da je moguće, pod određenim pravilima.

Korisnica prijevremene starosne mirovine, postavila je pitanje portalu mirovine.hr može li dodatnu godinu staža odraditi u Njemačkoj, ili to baš mora biti u Hrvatskoj. Dodatna godina staža je okidač za mnoge stvari koje mogu bitno popraviti mirovinu.

Ako se zaposlite na puno radno vrijeme, a korisnik ste mirovine, isplata mirovine će vam se obustaviti. Međutim, ako se zaposlite do pola radnog vremena – do obustave neće doći. Vi ćete moći raditi i skupljati novi staž, a mirovina će vam se redovno isplaćivati.

“Isplata mirovine se ne obustavlja ako se korisnik prijevremene starosne mirovine tijekom korištenja mirovine zaposli do polovice punog radnog vremena. Dakle, u tom slučaju korisnik može primati prijevremenu starosnu mirovinu i raditi do polovice radnog vremena bez obzira na to da li radi u Republici Hrvatskoj ili npr. u SR Njemačkoj. Također, korisnici starosne mirovine i mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji se zaposle do polovice punog radnog vremena mogu uz rad primati mirovinu”, odgovorili su iz HZMO-a.

Što se tiče dodatnog staža, možete ga skupiti ili na domaćem tržištu rada, ili u inozemstvu. Doduše, ne bilo gdje u inozemstvu već to može biti država Europske unije, država Europskog gospodarskog prostora (EU + Norveška, Island i Lihtenštajn), kao i Švicarskoj Konfederaciji. U biti, to može biti bilo koja država s kojom je Republika Hrvatska sklopila ugovor o socijalnom osiguranju.

Korisnik prijevremene starosne mirovine u tom slučaju ima pravo, nakon prestanka zaposlenja, podnijeti zahtjev za određivanje nove svote prijevremene starosne mirovine, potvrdili su iz HZMO-a.

Članak u cijelosti pročitajte na mirovine.hr 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 22.05.2020. / www.mirovina.hr