Europski piloti prelaze na posao strojovođa i tramvajaca, za neznatno nižu plaću

Europski piloti prelaze na posao strojovođa i tramvajaca, za neznatno nižu plaću

Željezničke kompanije u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji u pilotima vide dio rješenja višegodišnje nestašice radnika

Kriza je prilika za novu karijeru, a njemačkim i austrijskim pilotima koronakriza otvorila je vrata – lokomotiva i tramvaja. Kako piše Deutsche Welle, izbijanje pandemije samo je dodatno naglasilo prekarni položaj dijela pilota u globalnoj industriji zračnog prijevoza.

Kako sada stvari stoje, situacija je daleko od oporavka. Primjerice, njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa početkom svibnja objavio je kako trenutno ima 81 posto manje letova nego u istom razdoblju predpandemijske 2019. godine. K tome, većina od 306 letova koje Lufthansa trenutno održava odnosi se na teretne zrakoplove.

Europska pilotska sindikalna središnjica EPA procjenjuje da od 65 000 ljudi zaposlenih kao letačko osoblje prije pandemije, njih najviše 18 000 moglo bi ostati bez posla u zrakoplovnim kompanijama. Samo bi Lufthansa mogla tijekom sljedeće godine otpustiti 1200 zaposlenika letačkog osoblja, odnosno pilota te stjuarda i stjuardesa.

Koliko je trenutno loša situacija na zrakoplovnom tržištu rada pokazuju i rezultati ankete koju je među 2600 pilota iz cijelog svijeta proveo stručni internetski portal FlightGlobal te britanska agencija za zapošljavanje GOOSE.

Anketa je pokazala da samo 43 posto ispitanika radi pilotski posao za koji su i školovani. Trećina je bez posla, 17 posto pilota je “na čekanju”, a 10 posto radi na zemaljskim poslovima unutar kompanija.

O već pomalo očajnoj situaciji na tržištu govori i podatak da je 82 posto pilota spremno pristati na nižu plaću kako bi dobili novi posao. To otvara priliku kompanijama iz drugih prijevozničkih sektora da dođu do kvalitetnog kadra i tako malo ublaže višegodišnju nestašicu radnika.

Primjerice, željezničkim kompanijama iz Njemačke, Švicarske i Austrije kronično nedostaje strojovođa. Na drugom kraju svijeta, Hong Kongu i Australiji, piloti vrlo lako mogu dobiti posao u javnom prijevozu ili kao vozači turističkih autobusa.

Čak i prije pandemije COVID-19, njemačka državna željeznica Deutsche Bahn imala je problema s održavanjem voznog reda zbog nedostatka strojovođa. Švicarski željeznički operater SBB čak je krenuo u potragu za zaposlenicima u drugim europskim državama, ali bez previše uspjeha.

No, situacija se sada mijenja s obzirom na tisuće “prizemljenih” pilota. Njih se općenito smatra dobro obrazovanima i obučenim radnicima, otpornima na stres i pouzdanima u radu. Sve su to osobine koje treba imati i strojovođa putničkog ili teretnog vlaka.

Iz Deutsche Bahna nedavno su izjavili za njemačku novinsku agenciju dpa kako su primili 1500 molbi za posao bivših zaposlenika zrakoplovnih kompanija. Do sada su zaposlili 280 kandidata, od čega 55 nekadašnjih pilota te 107 članova kabinskog osoblja.

Podaci Deutsche Bahna pokazuju kako kvalificirane strojovođe s iskustvom zarađuju između 44 000 i 52500 eura godišnje, uključujući bonuse i druge dodatke na plaću. Za usporedbu, Lufthansini mladi piloti u prvoj godini zaposlenja imaju godišnju plaću od 65 000 eura.

Prvi časnik s više od 20 godina iskustva ima dvostruko veću plaću. No, mnoge zrakoplovne kompanije tijekom pandemije srezale su primanja pilota.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 26.05.2021. / www.poslovni.hr