Domaći povremeni prijevoznici masovno otpuštaju radnike

Domaći povremeni prijevoznici masovno otpuštaju radnike

Povremeni prijevoznici u Hrvatskoj počeli su masovno otpuštati zaposlenike

Potvrdila je to udruga Glas poduzetnika, podsjetivši uz to na niz neuspješnih sastanaka pa i prosvjeda da se riješe problemi tog biznisa vezanog uz turizam, a nastalih uslijed koronakrize.

Pozivi nekima od njih, od Dalmacije, preko Istre, do Varaždina, potvrdili su da vlasnici i direktori, suočeni s dramatičnim padom prihoda i velikim financijskim obvezama po ugovorima za leasing autobusa, upravo pišu ili najavljuju poslovno uvjetovane otkaze, a vozači se prijavljuju na HZZ ili već pakiraju kofere za vožnju šlepera u inozemstvu.

U rovinjskom Črnja Toursu imali su 131 zaposlenika prije izbijanja epidemije korone, a u petak su počeli dijeliti 70-ak otkaza jer, kako kažu u upravi, ne mogu ih zadržati bez državne potpore za plaće od 4000 kuna zato što od 19. ožujka nisu uprihodili niti kune. Dio radnika je već ranije otišao trbuhom za kruhom. “Lani u ovo vrijeme smo ih jedva nalazili, čak 30 ih je bilo iz inozemstva, iz BiH i Srbije, ali sada radnike ne možemo više zadržati. Nadali smo se da će Vladine mjere biti produljene još tri mjeseca, ali nisu. Podnijeli smo zahtjev za lipanj, no niti za to zasad nismo dobili odgovor”, kažu u Črnja Toursu koji se bavi i linijskim i turističkim prijevozom.

“Tražili smo rješenje, pregovarali, išli smo i na prosvjed u Zagreb, ali ništa nismo postigli i sada je to gotovo, nemam o tome više komentara”, kaže direktorica solinske tvrtke Delminium travel Ivona Jukić. Podijelili su 13 otkaza, a tri njihova autobusa sada voze za Flixbus.

Vinko Darojković, direktor prijevozničke tvrtke Darojković iz Brckovljana, kaže da mu je promet pao 98 posto, a sa 38 zaposlenih je s 1. srpnjem ostao na njih 14 i, kaže, “nećemo stati na tome”.

Kolaps Vincek iz Jelkovca sada ima 270 zaposlenika, a još početkom epidemije otpustili su 70-ak radnika.

Članak u cijelosti pričitajte na novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 06.07.2020. / novac.jutarnji.hr