Dolazi kraj radu na crno, uvodi se i stup srama

Dolazi kraj radu na crno, uvodi se i stup srama

Inspektori će moći narediti poslodavcu da za neprijavljenog radnika retroaktivno plati sve doprinose

Sljedeće godine Vlada namjerava donijeti novi zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, tj. rada na crno, ne bi li potkresala krila poslodavcima koji nelegalno "zapošljavaju" i izbjegavaju plaćati doprinose.

Već je usvojen Nacionalni program za suzbijanje neprijavljenog rada za razdoblje od 2021. do 2024. godine, s akcijskim planom radi osiguravanja radnopravno statusnog položaja radnika i socijalne sigurnosti neprijavljenih radnika, "neovisno o volji poslodavca".

Glavna poluga za borbu protiv poslodavaca koji krše prava radnika i potkradaju državni proračun i dalje ostaje Državni inspektorat, ali s većim ovlastima; inspektori bi imali pravo, kada uhvate radnika na crno, poslodavcu naložiti da ga prijavi od dana kada je počeo raditi, a ako se to ne može utvrditi, onda bi poslodavac bio dužan za tri mjeseca retroaktivno uplatiti plaće i doprinose.

Poslodavcima bi se, ipak, dala prilika za popravni - za prvo otkriće neprijavljenog rada radnika bi morali prijaviti za posljednja tri mjeseca, za drugo na šest mjeseci, a u slučaju da ih inspekcija i treći put uhvati opet bi im se izrekla obaveza prijave radnika za šest mjeseci retroaktivno i mjera zabrane obavljanja posla na mjesec dana. No, i ta se zabrana ukida ako poslodavac u roku od tri dana plati kaznu i prijavi radnika.

Ako poslodavac ne prijavi radnika u tom roku, prijave će provesti Zavod za zdravstveno osiguranje i Zavod za mirovinsko osiguranje. Porezna uprava donijet će "rješenje po službenoj dužnosti o obaveznim javnopravnim davanjima za razdoblje od utvrđenog dana početka rada odnosno tri/šest mjeseci retroaktivno". Ideja je i da se osnuje i javni registar "bijelih" i "crnih" poslodavaca, tj.onih koji su uhvaćeni da radnike zapošljavaju nelegalno i onih koji poštuju zakonske regule - nešto poput javnog stupa srama i putokaza radnicima što mogu očekivati kod određenog poslodavca.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Jutarnjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 05.05.2021. / www.jutarnji.hr