Do posla najlakše u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

U 2007.godini na portalu posao.hr objavljeno je više od 55.300 oglasa putem kojih su se većinom tražili zaposlenici za otvorena radna mjesta u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Ista županija zauzima sam vrh ljestvice najpoželjnijih odredišta rada registriranih posloprimaca portala posao.hr, a slijede ju redom Primorsko-goranska, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija. Procjenjuje se da je putem portala posao.hr, specijaliziranog portala za zapošljavanje, tijekom prošle godine posao pronašlo oko 49 tisuća osoba.

Analiza postojećih kategorija zanimanja pokazala je da se najviše djelatnika tražilo u "Maloprodaji-veleprodaji", "Turizmu i ugostiteljstvu" i "Graditeljstvu i geodeziji", a do posla su najteže dolazile osobe zaposlene u kategorijama djelatnosti "Administrativne i slične usluge", "Državna služba i uprava" te "Informatika" u kojima je ponuda u potpunosti nadmašila potražnju. Upravo jednu od tih kategorija – "Administrativne i slične usluge" pokriva većina aktivnih životopisa na portalu posao.hr. Listu županija za koje je tijekom prošle godine objavljeno najmanje oglasa predvode Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Ličko-senjska županija.

Poslodavci su uglavnom tražili radnike za stalni radni odnos (53 posto) što se podudara i sa željenom vrstom radnog odnosa koju je većina registriranih posloprimaca (87 posto) navela u svojim životopisima. Kada su u pitanju znanja i vještine, u oglasima se većinom isticalo poželjno znanje barem jednog jezika, uglavnom engleskog (86 posto), osnovno znanje rada na računalu, vozačka dozvola B kategorije i radno iskustvo u trajanju od godinu dana. Utješan podatak za sve one bez dana iskustva je da u 73 posto oglasa iskustvo nije bilo navedeno kao uvjet zaposlenja.

Demografska statistika registriranih posloprimaca na portalu posao.hr za 2007. godini pokazuje da su korisnici portala u nešto većem broju žene (51 posto) nego muškarci (49 posto), u dobi od 20 do 29 godina (64 posto) i pretežno srednje stručne spreme. Upravo je taj stupanj obrazovanja bio naveden u većini objavljenih oglasa.

Prošle godine provedena je i treća po redu akcija poticanja zapošljavanja sezonskih radnika tijekom turističke sezone pod nazivom „Zapošljavanje u turizmu 2007“, putem koje je zaposleno 4100 osoba. Akcija se održala pod pokoviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Državnog inspektorata i Hrvatske turističke zajednice.

Srijeda, 23.01.2008.