Barem 900 zdravstvenih radnika ne može na posao jer nema natječaja

Barem 900 zdravstvenih radnika ne može na posao jer nema natječaja

Iako u Hrvatskoj nedostaje zdravstvenog osoblja, kvote za buduće pripravnike niske su, natječaji se raspisuju slabo ili nikako, a neke zdravstvene struke ne mogu na tržište rada bez odrađenog pripravničkog staža i stručnog ispita

Nakon što su bez uspjeha tražili rješenje svog statusa u Ministarstvu zdravstva, u redakciju Poslovnog dnevnika su se s ovim problemom požalili predstavnici grupe budućih pripravnika.

Kako tvrde, radi se o više stotina nezaposlenih mladih među kojima su i oni koji na prvi posao čekaju i po dvije godine.

Usto, kako za javljanje na natječaj moraju biti prijavljeni na burzi kao nezaposleni, ne smiju raditi ništa drugo dok čekaju pripravništvo.

“Kvote za pripravništvo u zdravstvu su izrazito male. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobili smo informaciju da je broj kvota sljedeći na razini cijele Hrvatske: 99 pripravnika za bolnice, u čiji broj ulaze sve zdravstvene struke, kao i viša te srednja stručna sprema, 50 pripravnika za domove zdravlja i 21 pripravnik za zavode za javno zdravstvo. Taj broj ne obuhvaća niti jednu generaciju pojedinog smjera na određenim studijima koji zahtijevaju odrađivanje pripravničkog staža te polaganje stručnog ispita”, upozorava Ana Maria Babin, jedna od sedam aktivnih članica neformalne grupe “pripravnici u neizvjesnosti” osnovane na Facebooku. Dodaje kako u te kvote ulaze i oni sa srednjom stručnom spremom te ogroman broj ljudi koji nakon srednje škole pokušavaju pronaći posao, no nisu u mogućnosti jer ne mogu dobiti pripravništvo.

Kako je poznato, u pandemiji je privremeno zaustavljena mjera 6.1 stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva, mjera aktivne politike zapošljavanja za sve struke kojima je to obveza da bi mogli pristupiti stručnom ispitu.

Provedba mjere je ponovno krenula u rujnu, no u javnim zdravstvenim ustanovama još nema natječaja, tek je nekolicina natječaja objavljena u privatnom sektoru, tvrde sugovornici za Poslovni dnevnik. Napominju da su zadnji natječaji u javnim ustanovama raspisani u listopadu prošle godine. Kako su ostala još dva mjeseca do zaključavanja mjera za ovu godinu, boje se da neće biti pomaka.

“Sad kad su kvote za zdravstvo donesene postali smo još više očajni, jer nam je jasno da velika većina nas neće uspjeti dobiti pripravništvo iako čekamo i po godinu, dvije, neki čak i tri”, ističu pripravnici.

Usto zanima ih zašto se nekim strukama ukida pripravništvo (liječnici, medicinske sestre prvostupnici), a ne i fizioterapeutima, laborantima, radnim terapeutima, sanitarnim inženjerima. Bez stručnog ispita i dobivanja odobrenja za samostalan rad, niti jedan od navedenih zdravstvenih radnika ne smije se zaposliti na radnom mjestu za koje se školovao.

Doduše, isto vrijedi i za ostale struke iz znanosti i obrazovanja, socijalne politike, kulture, uprave, no zdravstvena struka je dramatično deficitarna. Problem imaju čak i medicinske sestre i tehničari koji su obrazovanje završili u četverogodišnjem programu.

Poslovni dnevnik odgovor Ministarstva zdravstva na poslani upit još uvijek čeka, kao i 900-tinjak članova Facebook grupe za buduće pripravnike.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) potvrdili su da je za 2020. godinu ostalo neiskorišteno 170 pripravničkih mjesta u zdravstvu, u odnosu na plan koji je donesen na početku provedbe ove mjere u 2018. godini. “Prema prikupljenim potrebama Ministarstva zdravstva te raspoloživom sredstvima HZZ-a za 2020. godinu planirana je kvota od 170 osoba. Provedba mjere za 2020. godinu krenula je početkom rujna”, stoji u odgovoru HZZ-a na upit Poslovnog dnevnika.

Članak je prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 18.09.2020. / www.poslovni.hr