Automatizacija rada: Ugasit će se do 14% radnih mjesta

Automatizacija rada: Ugasit će se do 14%  radnih mjesta

Automatizacija bi u sljedećih 15 do 20 godina mogla rezultirati gašenjem do 14 posto radnih mjesta u 36 članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće.

Dodatnih 32 posto radnih mjesta vjerojatno će doživjeti radikalne promjene u procesu automatizacije pojedinih radnih zadataka, objavio je OECD u godišnjem izvješću o zapošljavanju.

Njemačka je ranjivija na takve trendove u odnosu na prosjek u OECD-u, s prognoziranih 18,4 posto radnih mjesta u opasnosti od gašenja zbog procesa automatizacije i dodatnih 35,8 posto izloženih riziku radikalnih promjena.

"Procjena zapošljavanja OECD-a ipak ne predviđa budućnost bez zaposlenih“, naglasio je tajnik OECD-a Angel Gurria prilikom objave izvješća u Berlinu.

OECD stoga predlaže da se model obrazovanja, prema kojem se znanja i vještine stečeni u školama i na sveučilištima naknadno primjenjuju na radnom mjestu, zamijeni modelom kontinuiranog stjecanja znanja i vještina na radnom mjestu kako bi se držao korak s promjenama.


Cijeli članak dostupan na: poslovni.hr

Petak, 26.04.2019.