Život s koronom u Njemačkoj – je li građevinarska branša otporna na krizu?

Život s koronom u Njemačkoj – je li građevinarska branša otporna na krizu?

U Njemačkoj se još gradi, to je u cijeloj zemlji još pravilo, kaže tako glasnogovornica krovne udruge Njemačke građevinske industrije Inga Stein-Barthelmes.

Naravno, dodaje, da ima poduzeća koja zbog uvedenih propisa i prije svega zbog bolesti svojih djelatnika imaju problema, ali ova strukovna udruga procjenjuje da oko tri četvrtine firmi u građevinarskoj branši radi uglavnom normalno. A to je, u ovim vremenima, meni se čini, jako puno.

Udruge građevinara su, može se iščitati iz nekih njihovih priopćenja, umjereno optimistične. Ukazuju na to da ova kriza u nekim slučajevima čak i pogoduje branši. Na autocestama diljem zemlje je znatno manje prometa. Mogle bi se, dakle, obavljati potrebne popravke cesta, a da to ne izaziva zastoje i kolone.

Građevinarska branša zato apelira na političare da ne zaustavljaju javne građevinske projekte.

Nitko ne zna što će biti za nekoliko tjedana. Felixa Pakleppe, predsjednik Središnje udruge građevinarske branše (ZDB) upozorava da će i tu branšu na duže staze snažno pogoditi kriza. Poduzeća koja se nađu u gospodarskim problemima neće ulagati u gradnju novih objekata. Ljudi kojima prijeti nezaposlenost sigurno neće htjeti više graditi ili renovirati kuće.

Vlasnica bonskog obrta Ursula Kohlmann se priprema za gora vremena. Intenzivno, kaže, radi na projektu koji je već prije planirala. Želi otvoriti online-shop u kojemu će nuditi materijale i savjetovanja za zidarske i ličilačke poslove.

Za svaki slučaj je pripremila zahtjeve za skraćeno radno vrijeme svojih radnika, da ih može odmah poslati, ako bude trebalo: „Za sljedećih šest tjedana imamo dovoljno posla, a nakon toga…“ Ostavlja rečenicu nedovršenu, ali nije je teško dovršiti: nitko ne zna što će biti za šest tjedana. Hoće li za šest tjedana djeca ponovno ići u školu? Hoće li restorani i kafići biti otvoreni? Hoće li se i koliko život normalizirati? Šest tjedana je u vremenima u kojima živimo – čitava vječnost. 

Cijeli članak pročitajte na dw.com

Srijeda, 01.04.2020. / Dunja Dragojević, dw.com