Zbog manjka osoblja više ne mogu ponuditi veća vjenčanja

Zbog manjka osoblja više ne mogu ponuditi veća vjenčanja

Nekad se u sezoni održavalo oko 25 vjenčanja s više od 100 uzvanika.

To je problem s kojim bi batler “Downton Abbeyja” mogao suosjećati – dvorac Highclere u južnoj Engleskoj, gdje je snimana drama iz početka 20. stoljeća o životima aristokrata i njihovih slugu, suočava se s ozbiljnom pomanjkanjem osoblja.

Manjak radnika iz Europske unije razlog je zbog čega je vlasnica Fiona Carnarvon obustavila glavnu djelatnost dvorca, organiziranje većih vjenčanja.

“Ne možemo više ponuditi veća vjenčanja zbog brexita”, rekla je Carnarvon, grofica koja je vlasnica Highclerea sa suprugom, osmim grofom od Carnarvona.

“Nema osoblja”, rekla je sjedeći u viktorijanskom dvorcu koji se nalazi na imanju od 5000 hektara.

Nekad se u sezoni održavalo oko 25 vjenčanja s više od 100 uzvanika.

Vjenčanja s dvadesetak uzvanika i dalje su moguća, ali su mnogo manji dio posla.

Prihodi od drugih dijelova poslovanja Highclerea, kao što je njegova suvenirnica, također su pali, za što Carnarvon kaže da odražava ne samo brexit, već i udar na ugostiteljsku industriju zbog covida-19 i porasta životnih troškova.

Highclere je prestao nuditi i popodnevni čaj zbog nedostatka osoblja, a suvenirnica je prestala isporučivati u zemlje EU, što je bilo oko trećine ukupnog poslovanja trgovine, zbog povećanih troškova kurirske službe i administracije nakon izlaska iz EU-a, kaže Carnarvon.

Ključna radna snaga studenata iz EU-a, koji pohađaju sveučilišta u Britaniji, a koji su bili dostupni za rad tijekom vjenčanja, više nije dostupna, rekla je Carnarvon.

Broj studenata iz EU-a koji su primljeni na britanska sveučilišta pao je 50 posto u 2021., a prijave su pale 40 posto, djelomično zbog neizvjesnosti koju je stvorio brexit, rekla je prošle godine služba za upis na sveučilišta UCAS.

Otkako je napustila Europsku uniju, Britanija se suočila s nedostatkom radnika u različitim područjima kao što su proizvodnja, građevinarstvo i logistika.

Budući da se Britanija i dalje može pohvaliti višom stopom zaposlenosti i nižom nezaposlenošću od većine zemalja EU-a, poslovne grupe tjeraju vladu da ublaži imigracijska pravila nakon brexita.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 17.03.2023. / www.poslovni.hr