Zbog hakera proglašeno izvanredno stanje u gradu

Zbog hakera proglašeno izvanredno stanje u gradu

Nakon što su otkrivene sumnjive aktivnosti koje su upućivale na kibernetički napad, ugašena je računala mreža i serveri gradskih službi u New Orleansu.

Tijekom ove godine zabilježen je veliki broj hakerskih napada na američke gradove, a u nekim slučajevima kibernetički kriminalci uspjeli su ubaciti ransomware, zaključati računala koje koriste zaposlenici i zatražiti odštetu. Nekada čak nije bilo drugog izbora, nego platiti traženu cifru napadačima jer, zbog nedostupnosti mreže, gradovi nisu mogli normalno funkcionirati, piše Zimo.

Sličan napad zabilježen je prije nekoliko dana i u New Orleansu u na čijoj su mreži primijećene sumnjive aktivnosti koje su upućivale na potencijalni kibernetički napad. Gradske vlasti nisu htjele riskirati kako se sva računala ne bi zarazila ransomwareom, odnosno kako bi sadržaj na njima postao nedostupan do plaćanja otkupnine pa su svim zaposlenicima poručili da ugase računala i prekinu vezu s WiFijem, a iz predostrožnosti ugasili su i sve gradske servere.

Zbog nastale situacije, hakerske prijetnje i gašenja gradske mreže gradonačelnica LaToya Cantrell proglasila je izvanredno stanje u New Orleansu. Iako su ugrožene brojne gradske funkcije te su otkazani svi ranije najavljeni događaji, s normalnim radom nastavili su vatrogasci i policija (čija je mreža odvojena od gradske mreže) tako da u slučaju problema i hitnih situacija građani mogu nazvati 911.

Izvor: poslovni.hr


Ponedjeljak, 16.12.2019. / poslovni.hr